سرمایه گذاری، رشته حیات گردشگری كویر لوت

سرمایه گذاری، رشته حیات گردشگری كویر لوت

تور و گردشگری: گرچه طی چهار سالی كه از جهانی شدن بیابان لوت این پدیده طبیعی باارزش و اسرار آمیز می گذرد چرخ گردشگری منطقه سرعت خوبی گرفته، اما استمرار و شكوفایی صنعت گردشگری در این منطقه بكر و جذاب به سرمایه گذاری بیشتر و كلان نیاز دارد.


بیابان لوت شاهکار خلقتی شمرده می شود که پهنه گسترده ای به مساحت ۱۷۵ هزار کیلومتر مربع معادل ۱۰ درصد وسعت کشور را دربرگرفته و در تاریخ ۲۷ تیر ۱۳۹۵، با اجماع همه کشورهای عضو در کمیته میراث جهانی، این اثر منحصر بفرد بعنوان اولین اثر طبیعی ایران در لیست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.
وجود بناهای تاریخی مانند ارگ بم، معادن گوناگون مانند طلا و انواع سنگ های قیمتی، ظرفیت انرژی خورشیدی، کشاورزی و کشت گیاهان دارویی در حاشیه کویر و پرورش گونه های جانوری مانند شتر، شتر مرغ و غیره همچون پتانسیل های کویر لوت در حوزه های مختلف به حساب می آید.
هر چند سابقه تاریخی کویر لوت به حدود هفت هزار سال قبل بر می گردد، اما به سبب شرایط ویژه حاکم بر این منطقه، کمتر جاذبه ها و ظرفیت های متنوع و گوناگون بیابان لوت شناخته شده و از این ثروت خدادادی استفاده شده است.
بنا به اظهار کارشناسان به سبب اقلیم جغرافیایی خاص و دست نخورده بودن قسمت عمده این ناحیه، توسعه در کویر لوت با مناطق دیگر متفاوت می باشد و الزامات و برنامه ریزی های ویژه ای برای درامان ماندن از لطمه ها و تخریب های احتمالی می طلبد.
در سطح ملی و استانی گام های اولیه توسعه در بیابان لوت در سالهای گذشته برداشته شده، اما وسعت و عمق این منطقه فراتر از توان بخش دولتی و خصوصی حاضر در منطقه است و باید جذب سرمایه گذاری بزرگ ملی و فرا ملی در این منطقه برای رسیدن به اهداف عالی در دستور کار قرار گیرد.
باید به سمت گردشگری پایدار در کویر لوت برویم


مدیر پایگاه میراث جهانی کویر لوت شهداد با اشاره به اقدامات انجام شده برای فراهم کردن زیرساخت های گردشگری در کویر لوت اظهار داشت: هم اکنون تعداد ۴۲ اقامت گاه بومگردی در منطقه شهداد فعالیت می کند که توانسته نیاز گردشگران را به خوبی پوشش دهد، البته ساخت هتل و تاسیسات گردشگری توسط بخش خصوصی نیز در این منطقه دنبال می شود.
معین افضلی اضافه کرد: اطلس جامع گردشگری کویر لوت در ارتباط با معرفی اقامتگاه های بومگردی، جاذبه های تاریخی، جاذبه های طبیعی و محوطه های باستانی و غیره به صورت نقشه GIS با همکاری پایگاه لوت کشور تهیه شده که از مهمترین فعالیت ها در راستانی شناسایی امکانات و جاذبه های این اثر جهانی شمرده می شود.
وی اشاره کرد: اقامتگاه های بومگردی در منطقه شهداد و حاشیه لوت بسیار در شرایط مناسبی قرار دارند و بنرهای اطلاع رسانی در این اقامتگاه ها برای توجیه گردشگران نصب شده و در این بنرهای اطلاع رسانی، فرهنگ سازی در ارتباط با حفظ محیط زیست و بیان ارزش جاذبه هایی مانند کلوت ها و نبکاها بیان شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی کویر لوت شهداد اشاره کرد: شواهد نشان میدهد که گردشگری در کویر لوت رشد شایان توجهی دارد و باید برای جذب بیشتر گردشگران و همین طور ارائه خدمات برنامه ریزی دقیقی صورت گیرد و امکانات ویژه ای مانند تامین آب سالم، سطل های زباله، سرویس بهداشتی سیار و مکانی برای تهیه نوشیدنی جهت رفاه حال مسافران به وجود آمده است.
وی با اشاره به اینکه تابحال تا حد توان و بضاعت در کویر فعالیت نموده ایم بیان کرد: کویر لوت نخستین و تنها اثر طبیعی ایران است که با تلاش ها و زحمات زیادی ثبت جهانی شده و باید الزامات و استانداردهای قانونی و جهانی آنرا رعایت نماییم تا همچنان در لیست آثار جهانی ماندگار باشد.
افضلی افزود: حالا در مرحله توسعه گردشگری لوت هستیم و از لحاظ ورود توریست به کویر مشکل خاصی نداریم و نیازمند این هستیم تا با مدیریت، سرمایه گذاری، تجهیز امکانات و آموزش نیروی انسانی به سمت پایداری گردشگری در منطقه برویم تا گرفتار روزمرگی و رکود نشویم.
وی اظهار داشت: باتوجه به افزایش ورود گردشگران به کویر لوت برای ادامه مدیریت این منطقه گردشگری جهانی نیاز به امکانات و حمایت های بیشتری از قبیل گیت ها ورودی، تجهیزات نظارتی و حفاظتی، وسائل نقلیه موتوری و غیره داریم تا بتوانیم استاندارد های مورد نظر را رعایت نماییم.
مدیر پایگاه میراث جهانی کویر لوت شهداد اشاره کرد: قسمتی از کویر لوت که به ثبت جهانی رسیده که به صورت مرتب مورد ارزیابی یونسکو قرار دارد و در ارزیابی های این سازمان بهترین وضعیت را داریم که باید آنرا ارتقا بدهیم و در این راه می توان از تجارب کشورهای دیگر مانند مراکش و نامیبیا استفاده نمائیم.
تدوین سند چشم انداز برای سرمایه گذاری کویر


بخشدار شهداد با اشاره به ظرفیت های بی نظیر در منطقه کویر لوت اظهار داشت: راه اندازی زیرساخت ها و برنامه ریزی برای ارتقای گردشگری منطقه شهداد از دهه ۷۰ شروع شد و با قرار گرفتن کویر لوت در لیست آثار یونسکو به اوج خود رسیده که الان برای مدیریت این منطقه مدیرپایگاه جهانی منصوب شده است.
رضا اعتماد اضافه کرد: از دیرباز کویر لوت بعنوان جاذبه گردشگری مطرح بود، اما جهانی شدن آن سبب شده تا گردشگری کویر رونق بیشتری بگیرد که در وضعیت اقتصاد و معیشت مردم و جامعه محلی اثر گذار بوده است.
وی اشاره کرد: تابحال برای ۱۰۰ واحد بومگردی در منطقه مجوز صادر گردیده است که حدود تعداد ۷۰ اقامتگاه بومگردی مشغول به فعالیت هستند که از این حیث بیشترین تعداد بومگردی در استان متعلق به منطقه شهداد بوده که موجب ایجاد صدها شغل مستقیم و غیر مستقیم در منطقه شده است.
بخشدار شهداد با اعلان اینکه باید برای گردشگری پایدار در منطقه برنامه ریزی شود گفت: هم اکنون آموزش مهمترین اقدام در حوزه گردشگری کویر است تا سرمایه گذاران به سمت جذب و ثبات در حوزه گردشگری بروند تا گردشگران و مسافران در طول سال به این منطقه سفر کنند.
وی اشاره کرد: هم اکنون زیرساخت ها برای گردشگران بطور نسبی برقرار است، اما اگر بخواهیم گردشگران بیشتری جذب نماییم حتما نیاز به سرمایه گذاری در حوزه زیرساخت وجود دارد تا خدمات رسانی به گردشگران استاندارد و به صورت مستمر صورت گیرد.
اعتماد اضافه کرد: هم اکنون بخش خصوصی به حوزه سرمایه گذاری در این منطقه وارد شده و ۲ هتل با ظرفیت ۵۰ اتاق و ۱۰۰ تخت در منطقه در دست ساخت است و همین طور تاسیسات اقامتی نیز توسط هواپیمایی ماهان در منطقه به وجود آمده است، اما با ظرفیت های بسیار بیشتری برای ورود سرمایه گذاران در منطقه وجود دارد.
وی افزود: شهرسازی بخش شهداد و روستاهای منطقه به ویژه در حوزه راه و آب نیاز به سرمایه گذاری دارد تا در آینده مشکلی برای ورود انبوه گردشگران بوجود نیاید و راه را برای حضور سرمایه گذاری بخش خصوصی تسهیل کند.
بخشدار شهداد اشاره کرد: منطقه کویر لوت نیازمند تهیه و تدوین یک سند چشم انداز است تا برنامه ها و فعالیت ها در چارچوب این سند دیده شود و بتوانیم برنامه های توسعه ای این منطقه در حوزه ها مختلف را بدرستی به پیشبرود.
وی اشاره کرد: بیابان لوت بزرگترین عرصه طبیعی جهانی کشور است و باید زمینه ورود سرمایه گذاران به منطقه را فراهم نماییم تا با رعایت استانداردهای تعیین شده ومشارکت جوامع محلی، این منطقه متحول و به یکی از ستون های گردشگری کشور تبدیل گردد.
نقش جوامع محلی در سرمایه گذاری بیابان لوت دیده شود


کارشناس ارشد گردشگری استان کرمان اظهار داشت: این منطقه بیابانی و حساسیت های ویژه خودش را دارد و باید بدانیم که با فضای طبیعی و اکولوژی خاص خودرا دارد و فضا و سایت میراث جهانی است که مسئولیت ما را در قبال خود سنگین می کند.
محمد جهانشاهی با اعلان اینکه لازمه اصلی بیابان لوت برای توسعه پایدار، طرح جامع مدیریت است اضافه کرد: طرح مدیریت جامع بیابان لوت بعنوان یکی از اصلی ترین نیازهای مدیریت این منطقه و حرکت در راه توسعه پایدار و از اصلی ترین نیازهای ساماندهی فعالیت ها در کویر لوت شمرده می شود که باید پیگیری و اجرا شود.
وی اشاره کرد: زمان و اعتبارات کافی توسط تیم ها حرفه ای برای اجرای این طرح باید تهیه شود و با توجه به این که بیابان لوت بعنوان نخستین جاذبه طبیعی ثبت جهانی است، مسئولیت همه را سنگین تر می کند و همین طور باید ضمانت اجرایی طرح مدیریت جامع لوت حتما باید در نظر گرفته شود.
معاون سابق گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان اشاره کرد: این طرح بعنوان یک بستر مورد اعتماد برای سرمایه گذاران مطرح است و منطقه نیاز به سرمایه گذاری دارد که باید متناسب با شان و ماهیت این فضای باارزش باشد.
وی گفت: توسعه در این منطقه باید با روح بیابان لوت سازگار باشد و به جامعه ای محلی بعنوان اولویت اول و سپس به سرمایه گذارانی که خارج از منطقه ورود پیدا می کنند، نگاه مثبتی داشته باشیم.
جهانشاهی افزود: نقش جامع محلی باید بطور جدی در سرمایه گذاری در منطقه لوت دیده شود و فضایی برای مشارکت در تصمیم گیری ها برای جامعه محلی وجود داشته باشد تا با مشکلات کمتری این مسیر را به پیش ببریم.
وی با اعلان اینکه کویر لوت مزیت بزرگی در گردشگری کشور و استان دارد اظهار داشت: هر چه جلوتر برویم لوت بازار بسیار بزرگی برای گردشگری در آینده خواهد بود و قابلیت این را دارد تا این بازار گردشگری را به مقاصد هدف بفروش برسانیم و برای گردشگران مناطق مختلف جهان این منطقه بعنوان بازار جدید بسیار جذابیت دارد.





منبع:

1399/05/02
23:31:36
5.0 / 5
2074
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , تاریخی , توریست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
ttma تور و گردشگری