میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته؛

برگشت آثار تاریخی از بریتانیا

برگشت آثار تاریخی از بریتانیا

مخدوش شدن نقش برجسته چشمه علی، برگشت آثار تاریخی از بریتانیا، ارسال پرونده های میراثی به یونسکو و بررسی وضعیت سفرهای نوروزی همچون خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.


گروه جامعه؛ در این هفته اخباری از مخدوش شدن نقش برجسته چشمه علی شنیده شد. گفته بودند افرادی با پاشیدن رنگ مو و اکسیدان روی این اثر تاریخی و ملی آنرا مخدوش کردند. کارشناسان حفاظت از میراث فرهنگی ایکوم نیز به محل رفته و آنرا پاکسازی کردند. اما بعد از آن حرف و حدیث هایی در خصوص عمدی بودن این اقدام و تسویه حساب های شخصی شنیده می شد. گویا چشمه علی را بازیچه سیاست های خود کرده بودند. خبرگزاری مهر این هفته در گزارشی به بررسی وضعیت سفرهای نوروزی پرداخت. در این گزارش آمده بود سفرهای نوروزی در حالی اجرا شد که برای صنعت گردشگری و مردم سودی نداشت. از طرفی الگوی سفر ایمن نیز با مشکل رو به رو شد و دستگاهها برای اجرای بهینه آن همکاری نکردند با این وجود مردم مقصر شدند.
برعکس سال قبل که سفرهای عید نوروز محدودتر شده بود، در عید نوروز ۱۴۰۰ به سبب کاهش آمار مبتلایان به کرونا، ترددها آزاد شد و مردم امکان سفر پیدا کردند. اگر تا پیش از عید ۱۴۰۰ آمار قربانیان کرونا حدود ۵۰ نفر در روز بود این آمار پس از عید به حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر در روز رسید. برخی افراد سیاست های دولت را مقصر این جریان دانستند و برخی دیگر مردمی که به سفر رفتند. در این میان نه جامعه گردشگری از این سفرها سود برد نه مردم. اما چرا؟
قبل از پاسخ به این پرسش دو نکته از دو مصاحبه پیش از عید قابل تأمل است. یکی مربوط به مصاحبه سعید نمکی وزیر بهداشت است که در گفتگو با شبکه خبر اظهار داشته بود: قرار شد برای سفرهای نوروزی رنگ بندی اعلام نماییم. دو گزینه رنگ بندی برمبنای وضعیت موجود و رنگ بندی برمبنای مؤلفه ویروس موتاسیون یافته و از عزیزانم در ستاد ملی تقاضا کردیم که اگر هر کدام از آنها را بپذیرند فواید و مزایای مشخص خودرا دارد و دوستان رنگ بندی شادتر را پذیرفتند که آبی و زرد بیشتر و قرمز و نارنجی کمتری داشت. مطلقاً موافق سفر نیستم هیچکدام از پزشکان و مسئولان بهداشتی دیگر هم موافق سفر نیستند. به هر حال این سفرها آژانس های مسافرتی را پر سود، راهنمایان را مشغول به کار و هتل ها را پر از مسافر نکرد تنها به افزایش آمار مبتلایان افزود.
خط ساحلی خلیج فارس گردشگری می شود رئیس پایگاه میراث لنج سازی اظهار داشت: در بندر کنگ حدود ۵۰ لنج جهت استفاده گردشگری احیا شده اند در نظر داریم تا از این شناورها بعد از تدوین دستورالعمل گردشگری دریایی در خط ساحلی استفاده نمائیم.
ایوب زارعی رئیس پایگاه میراث دانش سنتی لنج سازی و دریانوردی خلیج فارس اظهار داشت: متأسفانه در جریان ابلاغ مصوبه امحای لنج ها نبودیم. از ما مشورتی نمی گیرند. همیشه تصمیمات از بالا به پایین و وارداتی کار دستمان داده است. ما با اعضای شورای شهر، لنج داران و فعالان این حوزه و نمایندگان مجلس درباره مصوبه سازمان دریانوردی جلساتی گذاشتیم تا در جریان قرار بگیرند و نظراتشان را بیان کنند چون همه نگران این مصوبه بودند.
وی اظهار داشت: با معاون میراث فرهنگی کشور نیز جلساتی برگزار کردیم و گفتند که نامه ای از طرف وزارت خانه به سازمان دریانوردی ارسال می شود. این اطلاع رسانی در فضای مجازی نیز انجام شد ضمن اینکه همراه با نماینده غرب هرمزگان پیش از ابلاغ مصوبه، با رئیس سازمان بنادر جلسه برگزار کردیم. صحبت آنها این بود که صاحبان کالا درصددند، کالای ایمن تری به دستشان برسد بنا بر این به سمت شناورهای فلزی با حجم کالای بیشتر و بصورت کانتینری می روند. ما هم کار خدماتی انجام می دهیم. ولی بحث ما این بود که تعدادی از این مصوبات سبب زیر سوال رفتن حفاظت میراث ناملموس کشور می شود. شما شناورهای فلزی را اضافه کنید اما شناورهای سنتی را حذف نکنید.
برگشت آثار تاریخی از بریتانیا به تهران وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: مجموعه اشیا و مواد فرهنگی از مؤسسه ایران شناسی بریتانیا در تهران پس از نیم قرن به موزه ملی ایران منتقل شد. علی اصغر مونسان عنوان کرد: گروه های بریتانیایی در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی (دهه ۴۰ و ۵۰ خورشیدی) تعدادی از اشیا و مواد فرهنگی را برای تکمیل طراحی و عکاسی بمنظور آماده سازی برای انتشار به محل استقرار خود در مؤسسه ایران شناسی در قلهک منتقل می کردند. با وقوع انقلاب شکوهمند اسلامی قسمتی از این آثار و پروژه ها بصورت نیمه کاره در آن محل باقی ماند. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام نمود: آثار شامل مواد فرهنگی از محوطه نوشیجان تپه (استان همدان، سگزآباد (قزوین) خوروین البرز، باباجان تپه (استان همدان)، پاسارگاد (استان فارس) بررسی ملایر، هفتوان تپه (استان آذربایجان غربی)، بقایای جانوری و قطعات شکسته سفال (بانک سفال) از محوطه های مختلف ایران است. وی با اعلان اینکه این آثار حاصل بررسی ها و جستجوهای پژوهشگران وابسته به BIPS در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی است که در مناطق مختلف ایران پژوهش میدانی دیرینه شناسی داشتند، اظهار نمود: در میان این مجموعه بیش از ۱۰۰ اثر اشیای موزه ای وجود دارد که شمار مواد فرهنگی آن بیش از ۱۰ هزار یافته است. یافته ها از جنس ابزار سنگی، سفالی، استخوانی، آجر و… است که مستندنگاری این آثار در دستور کار موزه ملی ایران قرار دارد.
ارسال ۵ پرونده به یونسکو ۵ پرونده مهرگان، عود، یلدا، ترکمن دوزی و ابریشم ریسی چند روز پیش برای ثبت در لیست میراث جهانی راهی یونسکو شدند تا در سال ۲۰۲۲ مورد بررسی قرار گیرند.
پرونده های «جشن مهرگان» بصورت مشترک با تاجیکستان در اجلاس میراث ناملموس آذرماه سال قبل ریفر شد. کارشناسان یونسکو درباره این پرونده ابهاماتی داشتند. همچون اینکه چطور این جشن در کشورهای دیگر برگزار می گردد و در جایی مانند تاجیکستان به آن مفصل پرداخته می شود و چه تفاوت هایی بین کشورها در برگزاری آن وجود دارد. ایران امسال به این پرسش ها پاسخ داد تا بار دیگر این پرونده برای ثبت جهانی بررسی شود.
پرونده مشترک دیگر ایران «هنر ساختن و نواختن عود» بصورت مشترک با سوریه بود که این پرونده نیز با همین سوالات و دلیلهای، ریفر شده بود بدین سبب با پاسخگویی به این ابهامات دومین پرونده ای بود که ایران آنرا به یونسکو فرستاد.
پرونده سوم نیز مربوط به آئین یلداست که این پرونده دو سال نتوانست بعنوان سهمیه ملی، جهانی شود بنا بر این قرار شد بصورت پرونده چند ملیتی و مشترک با کشور افغانستان، به شورای ثبت یونسکو فرستاده شود.
پرونده ترکمن دوزی نیز بعنوان پرونده چهارم مشترک با ترکمنستان ارسال شد چونکه ترکمن دوزی در شهرهای شمال شرقی کشور بسیار رایج و دارای اشتراکات زیادی با ترکمنستان است.
اما نوغان داری یا ابریشم ریسی نیز عنوان پرونده پنجمی است که قرار شده مشترک با کشور ترکیه، افغانستان، آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان، ازبکستان در سال ۲۰۲۲ بررسی شود.
این پرونده ها آذرماه ۱۴۰۰ در شانزدهمین اجلاس کمیته میراث ناملموس که مقرر است در سریلانکا برگزار شود، مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تهیه پیش نویس مستندنگاری آثار تاریخی مدیرکل بناها، بافت ها و محوطه های تاریخی از تهیه پیش نویس روش ها و شیوه های برداشت و مستندنگاری جامع آثار تاریخی برای اولین بار در کشور آگاهی داد. سید هادی احمدی روئینی هدف از تهیه این پیش نویس را ایجاد وحدت رویه و استانداردسازی تهیه اطلاعات تصویری و گرافیکی برای بستن قراردادهای مستندسازی با مشاوران، توصیف شکل کالبدی، تحولات و شرایط اماکن میراث تاریخی در بازه زمانی معین در سراسر کشور ذکر کرد. بگفته او، بناها، یادمان ها و محوطه های تاریخی همچون ثروت های ملی غیرقابل جایگزین با اطلاعات بی شمار و گاهی ناشناخته هستند که دستیابی به آن مستلزم بهره گیری از مهارت ها، ایده ها و فنون مختلفی از دانش های میان رشته ای و برداشت میدانی است.
لیست جدید کشورهای ممنوع برای سفر اعلام شد سازمان هواپیمایی کشوری اسامی کشورهایی که فروش بلیت پرواز به آنها ممنوعست را اعلام نمود. حسن خوشخو مدیرکل دفتر نظارت بر شرکت های هواپیمایی دفاتر خدمات مسافرت هوایی سازمان هواپیمایی کشوری در اطلاعیه هوانوردی (NOTAM) خود به دفاتر فروش بلیت اعلام نمود: پیرو مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا، اسامی کشورهایی که فروش بلیت پرواز به آنها ممنوع می باشد، به دفاتر فروش بلیت ابلاغ می شود. برمبنای اعلام این سازمان، در صورت فروش بلیت پرواز به کشورهای مذکور، مجوز دفاتر خدمات مسافرت هوایی باطل خواهد شد. کشورهای دارای ممنوعیت سفر به شرح زیر است: هند، پاکستان، فرانسه، بوتسوانی، برزیل، جمهوری چک، عراق، استونی، ایرلند، لسوتو، مالاوی، موزامبیک، اسلواکی، آفریقای جنوبی، زامبیا.

1400/02/10
22:59:22
5.0 / 5
1454
تگهای خبر: آثار تاریخی , استاندارد , تاریخی , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۵
ttma تور و گردشگری