میراث سه هزار ساله قلاکتی سرخرود در موزه آمل به معرض نمایش گذاشته شد

میراث سه هزار ساله قلاکتی سرخرود در موزه آمل به معرض نمایش گذاشته شد

به گزارش تور و گردشگری آثار باستانی کشف شده از دوره های عصرآهن، اشکانی/ساسانی و دوره اسلامی که پس ۲ مرحله کاووش در تپه تاریخی « قلاکتی » سرخرود کشف شد، در موزه تاریخ شهرستان آمل برای بازدید عموم به معرض نمایش گذاشته شده است.


به گزارش تور و گردشگری به نقل از ایرنا، تپه قِلاکتی در « گِل محله » سرخرود محمودآباد، اولین سایت باستانی نزدیک به نوار ساحلی مازندران است که نخستین کلنگ جستجوهای علمی دیرینه شناسی بر روی آن انجام شده است. این تپه که در فاصله چهار کیلومتری دریای خزر قرار دارد، با شماره ۳۰۷۴۳ در سال ۱۳۹۰ ثبت ملی شده و بیشتر از یک دهه است که پژوهش های دیرینه شناسی بر روی آن درحال انجام می باشد.
اشیای تاریخی کشف شده در تپه تاریخی قلاکتی سرخرود که در موزه تاریخ شهرستان آمل به معرض نمایش گذاشته شده است شامل کاسه های سفالی متعلق به قرون اولیه اسلامی ( حدود قرن ۳ تا ۶ هجری قمری)، سفال لعابدار فیروزه ای متعلق به دوره میانه اسلامی، قاشق مسی و مهره گچی متعلق به دوران اسلامی، سکه مسی متعلق به دوران متاخر اسلامی و مجموعه سردوک سفالی ساده و لعابدار متعلق به دوران تاریخی و اسلامی، سنگ وزنه مسی متعلق به دوران تاریخی و نعل آهنی متعلق به دوران اسلامی است.
همچنین یک مهر سنگی با نقش خرگوش و پنج گل مهره با نقش های هندسی و طبیعی، گاو ورزا، قوچ، پرنده(مرغابی) گوزن نشسته از دوره ساسانی در دوره های متفاوت کاوش از این تپه کشف شد که در این موزه در معرض دید عموم قرار گرفت.


سرپرست هیأت دیرینه شناسی تپه قلاکتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: لایه نگاری ها در محوطه قِلاکتی گِل محله سُرخ رود مازندران سبب شناسایی سه دوره فرهنگی شامل عصر آهن، دوره تاریخی اشکانی/ساسانی و دوره اسلامی( قلعه ماهاه سر) شد و در خلال دو فصل کاوش مُهر سنگی با نقش جانوری متعلق به دوره ساسانی، چهار مرحله معماری برجا با مصالح آجر و خشت در رابطه با دوره تاریخی اشکانی وساسانی و سفال های شاخص این دوره کشف شد.
میثم فلاح با اشاره به اینکه این تپه دارای دو برجستگی شرقی و غربی است، اضافه کرد: گمانه زنی فصل اول در تپه غربی بوده و کاوش در آن تا عمق حدود ۱۰ متری از سطح تپه ادامه یافت اما به سبب وجود آب های زیرزمینی ادامه‌ی کاوش و جست و جو برای رسیدن به خاک بکر متوقف گردید.
وی اضافه کرد: در تپه غربی قطعات سفال خاکستری ساده و بقایای معماری شامل بخشی از یک کف و آوار ساختمانی انباشته، شناسایی شده که متعلق به عصر آهن است. همینطور کاوش نخست تعدادی گِل مُهر مزیّن به نقوش جانوری و هندسی و کتیبه ای به خط پهلوی ساسانی نیزبه دست آمد که در شمار مهم ترین یافته ها این محوطه محسوب می شوند.
این دیرینه شناس در مورد فصل دوم کاوش توضیح داد: مرحله دوم کاوش در تپه شرقی قلاکتی صورت گرفت که کشف مُهر سنگی با نقش جانوری خرگوش که نماد بانو و جنس مونث در دوره ساسانی بوده است و پیدا شدن چهار مرحله معماری برجا با مصالح آجر و خشت در رابطه با دوره تاریخی اشکانی – ساسانی و سفال های شاخص این دوره همچون دستاوردهای این فصل کاوش بوده است.


موزه تاریخ آمل دارای سه بخش آثار باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد تاریخی ایران و مازندران است. در بخش مردم شناسی موزه آمل جاجیم، گلیم، ظروف چوبی، ظروف مسی مانند آفتابه، لگن، کاسه، سینی وده ها به معرض نمایش گذاشته شده است. در بخش اسناد تاریخی این موزه، گزارش های ادارات وقت در مورد زلزله وآتش سوزی آمل در ارتباط با سالهای ۱۳۳۵ و ۱۳۳۶ و دست نوشته های شاهان دوره قاجار و مکاتبات اداری دربار قاجار با رؤسای حاکمان آمل به چشم می خورد.
طبقه دوم موزه آمل به بخش دیرینه شناسی اختصاص یافته است که آثاری همچون سفال، فلز، سنگ وشیشه و سکه های به جای مانده از دوران قبل از تاریخ تا زمان قاجار در این قسمت به معرض نمایش گذاشته شده است.


1401/03/08
23:44:56
5.0 / 5
760
تگهای خبر: تاریخی , زمین , سایت , فرهنگ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
ttma تور و گردشگری