بساط دستفروشان در باغ چای تنکابن خطر تخریب موزه طبیعی
تور و گردشگری: تور و گردشگری: باغ و بنای اداره چای تنکابن یک اثرملی است که می تواند به عنوان جاذبه طبیعی و تاریخی میزبان شهروندان و گردشگران باشد اما با تغییرکاربری به محل برگزاری نمایشگاه فروش بهاره تبدیل شد.
خبرگزاری مهر؛ گروه استان ها - سهیلا محمدی: شهر تنکابن باغ و بنای تاریخی اداره چای تنکابن را از دوره پهلوی اول در قلب خود جای داده و در نهم شهریور ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۳۱۴۷ در ردیف آثار ملی کشور قرار گرفته است.
شهرت این مجموعه، به دورانی برمی گردد که تنکابن دارای بندری بنام شهسوار بوده و ترانزیت این بندر از درون همین باغ توسط واگن های باری انجام می شد که کالاها را به ساحل می رساندند و ریل های راه آهن و سوله های مخصوص نگهداری کالاها هنوز در این بنا وجود داشته و تاریخ آنرا روایت می کنند.
این بنای تاریخی در دولت دهم در زمره مصوبات سفر رئیس جمهور وقت قرارگرفته و طی نامه به شماره ۱۳۴۳۲/۱/۸۶ مورخ ۱۲/ ۰۲/ ۱۳۹۱ مقرر شد در این محوطه موزه و پارک طبیعی راه اندازی شود اما درگذر زمان این مصوبه به دلایلی نامعلوم و شاید انفعال و یا عدم پیگیری مسؤلان شهرستان و استان به دست فراموشی سپرده شد و در جدید ترین بی مهری، این اثر ملی محل تردد لودرهایی می شود که گونه های گیاهی خاصش را به زیر چرخ هایش کشیده و با استفاده از مصالح ناهمگون در این بنای تاریخی، به قول خود دستی بر سر و رویش می کشند تا فضا را برای کاربری های ناهمگون تجاری مهیا سازند.
دلسوزان آثار میراثی حتی می گویند که متولیان برگزاری این نمایشگاه به استناد آن که برنده مزایده این مکان هستند، قصد دارند این محوطه را در اختیار دستفروشان گذاشته و یا کاربری های ناهمگون دیگری را در آن اجرا کنند.
باغ چای تکه از پازل تاریخی و طبیعی تنکابن است
محمد ابراهیم لاریجانی شهردار تنکابن در گفت و گو با خبرنگار مهر ضمن ابراز تأسف از وضعیتی که بر باغ اداره چای حاکم شده است، اظهار نمود: این بنا و باغ تاریخی بوده ویکی از تکه های پازل تاریخی و طبیعی تنکابن به حساب می آید.
وی اضافه کرد: نما و منظر تاریخی تنکابن یک مجموعه کامل است که پل تاریخی چشمه کیله، میدان امام، و ساختمان های اطراف پل، ساختمان شهرداری، ساختمان اداره چای تنها چند تکه از این پازل تاریخی هستند که نماد و سمبل تنکابن محسوب می شوند.
شهردار تنکابن با تکیه بر این که کاربری باغ و بنای اداره چای تنکابن گردشگری و فرهنگی است، خاطرنشان کرد: طی مکاتبه ای که شهرداری و فرمانداری تنکابن با رئیس سازمان چای کشور انجام دادند، اعلام گردید که این مجموعه یک اثر ملی بوده و اگر اداره چای قصد اجاره ی این مکان را دارد، باید فعالیت آن متناسب با کاربری این اثر ملی باشد.
لاریجانی با اشاره به اینکه این مورد مورد پذیرش رئیس سازمان چای کشور قرار گرفت و در مزایده هم منوط به عرضه و اجرای طرح گردشگری شد، افزود: اما برنده مزایده فعلی این مورد را رعایت نکرده و با انداختن لودر و مصالح غیر متناسب، ساز ناکوکی را برای این بنای تاریخی می نوازد، او گاهی برای فعالیت غیرمتناسب با کاربری این اثر ملی هر کاری دلش می خواهد، می کند و گاهی هم حرف از دستفروشانی می زند که مقرر است عرصه این باغ میدان گاهشان شود.
نگرانی از قطع درختان و گونه های گیاهی
شهردار تنکابن ضمن ابراز نگرانی از قطع درختان و گونه های گیاهی این باغ اظهار داشت: تنکابن از منظر تفرجگاه های فرهنگی و گردشگری فقیر بوده و این باغ چند هکتاری با پیشینه جذاب تاریخی می تواند فرصتی کم نظیر جهت ایجاد موزه چای و احیای نمادین آن باشد تا شهروندان و گردشگران ضمن آشنایی با تاریخ تنکابن، لحظات خاطره انگیزی را در موزه چای این شهرستان تجربه کنند.
مدیر شهری تنکابن با ابراز تأسف از عدم رعایت شأن تاریخی این باغ و بنا تصریح کرد: شهرداری تنکابن این تذکر را به سازمان چای داده بود که بجز کاربری گردشگری و فرهنگی، هیچ گونه فعالیت دیگری نباید در این باغ صورت گیرد.
لاریجانی ضمن گلایه از اداره چای که بدون توجه به تذکرات شهرداری و فرمانداری مبادرت به واگذاری و اجاره این مکان بدون درنظر گرفتن وجهه تاریخی آن نموده، خاطرنشان کرد: طی مکاتبه ای که در دو روز گذشته با سازمان چای داشتم متذکر شدم که اگر این اقدام ناهمگون با کاربری این اثر ملی و تاریخی ادامه یابد، شهرداری جلوی این کار را می گیرد چونکه در این مکان فقط باید امور فرهنگی و گردشگری به معنای واقعی خود اجرا شود.
این مقام مسئول ضمن انتقاد از رویه مرسوم در واگذاری املاک اداری در چارچوب طرح مولدسازی، متذکر شد: هم اکنون مزایده مکانهای دولتی تنکابن در چارچوب مزایده های سه ساله اما با قراردادهای یک ساله صورت می گیرد که این رویه ضمن مغایرت با قواعد حقوقی برای سرمایه گذار هم توجیه اقتصادی ندارد. ازاین رو پیشگیری از ادامه این رویه نادرست، ضروری به نظر می آید.
وی از اداره میراث فرهنگی تنکابن و فرماندار خواست تا نسبت به این مورد مهم حساس بوده و واکنش درستی در جهت حفظ شانیت این مکان تاریخی داشته باشند.
ساخت و ساز در باغ ملی ممنوع است
در همین پیوند، داریوش رحیم مشایی رئیس اداره میراث فرهنگی تنکابن هم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه این بنا در سال ۸۷ به ثبت ملی رسید، اظهار داشت: بطور حتم ساخت و ساز در آثار ملی ممنوع بوده و هرگونه مرمت و بازسازی باید بر مبنای نظر شورایعالی فنی اداره کل و وزارت میراث باشد.
وی با اشاره به اینکه نمایشگاه بهاره موقتی بوده و قرار نیست که تداوم داشته باشد، اضافه کرد: این بنا در آستانه تخریب بوده و درحال تبدیل به مخروبه شدن است و برای نجات این بنا از وضعیت کنونی، اداره میراث فرهنگی تنکابن از طرح های فرهنگی و گردشگری بخش خصوصی یا شهرداری که در شورایعالی فنی وزارت خانه و اداره کل مورد تأیید قرار بگیرد تا در این محوطه تاریخی اجرا شود، استقبال می کند.
باغ و بنای تاریخی گرفتار فرمایش شده است
کیومرث نعیمایی رئیس اداره چای تنکابن هم در گفتگو با خبرنگار مهر از صدمه جدی وارده به باغ و بنای اداره چای تنکابن بر اثر فرسایش زمان بشدت ابراز نگرانی کرد و اظهار داشت: این مجموعه در گذشت زمان به علت این که هیچ گونه مرمت و بازسازی نشده است، گرفتار زوال و صدمه جدی به دیوار، سقف، سوله ها و انبارها شده و آنرا تهدیدی جدی توصیف کرد.
وی با اشاره به اینکه اداره چای و کارکنان آن نسبت به این مجموعه عرق دارند، تصریح کرد: سوله این محوطه از جانب فرمانداری در اختیار مجری نمایشگاه بهاره گذاشته شده و ربطی به مزایده برگزار شده توسط اداره چای ندارد.
این مقام مسئول اضافه کرد: ما هم نگران این مجموعه تاریخی هستیم و اصرار داریم تا طرحی در این مجموعه اجرایی شود که مورد تأیید میراث فرهنگی و ضوابط میراثی بوده و متناسب با کاربری گردشگری و فرهنگی این اثر ملی باشد.
یک فعال گردشگری در اینباره به خبرنگار مهر اظهار داشت: طرح بسیار مفصلی برای اجرای پارک موزه عرضه دادم که تمامی تاییدیه ها را هم دریافت کرده و در نهایت برنده مزایده سازمان چای شد که به علت برخی نقصها موجود در متن مزایده قرار شد تا این فرایند در تاریخی دیگر تجدید شود.
وی اضافه کرد: این بنا از سه طرف درب ورودی دارد که درب اصلی آن در خیابان تختی و در قلب شهر تنکابن قرار دارد که همین درب اصلی در زمره متون مزایده نبود که در نهایت با دلایلی که توضیح داده شد، مقرر شد تا اداره چای با افزایش رقم مزایده، آنرا تجدید کنند.
این فعال گردشگری افزود: باوجود پیگیری های مختلف در تجدید مزایده مذکور، من از تاریخ آن بی اطلاع مانده و در واقع از آنجا ماندم.
این شهروند تنکابنی با تکیه بر این که اصلاً مهم نیست که چه کسی مجری طرح متناسب با این محوطه باشد، خاطرنشان کرد: نکته مهم اینست طرحی که مقرر است در این محوطه اجرا شود متناسب با کارکرد گردشگری و فرهنگی آن بوده و شانیت تاریخی این اثر حفظ شود.
وی با اشاره به اینکه این محوطه با وسعت چندین هکتار در دل شهر تنکابن بهترین فرصت برای ایجاد موزه چای و روایت تاریخ پرشکوه آن است، با ابراز نگرانی از صدمه رسیدن به آن تصریح کرد: متولیان امر و اداره میراث فرهنگی در واگذاری آن به بخش خصوصی دقت نظر بیشتری داشته باشند.
این فعال گردشگری ضمن ابراز نگرانی برای از بین رفتن گونه های گیاهی و استفاده مصالح غیرمتناسب برای ترمیم سوله های این محوطه تصریح کرد: من بعنوان یک شهروند تنکابنی نگران سرنوشت این بنای تاریخی به مانند همه بناهای میراثی دیگر شهرم هستم.
تنکابن بیشتر از ۳۰ اثر ملی ثبت شده دارد که همچون آن میتوان از عمارت شهرداری، ساختمان شهربانی، محوطه و گورستان جیر لپه دشت، بنای سنگی و محوطه کوره سر، بنای تنکا، پل فلزی ولی آباد، پل تاریخی زنگشا محله، دبیرستان ثنائی و حمام مکرود و مسجد امیر اسعد نام برد.
منبع: ttma.ir
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب