معاون وزارت میراث فرهنگی:
همه روستاها هدف گردشگری هستند
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی اظهار داشت: هدف از پیشبرد پروژه اعتبارسنجی، ارزیابی و رتبه بندی مقاصد گردشگری روستایی این است كه همه روستاها، هدف گردشگری باشند.
ولی تیموری در نشست هم اندیشی و بررسی شاخصهای پروژه اعتبارسنجی، ارزیابی و رتبه بندی مقاصد گردشگری روستایی گفت: با عنایت به انتخاب شعار سال جاری سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) با عنوان گردشگری و توسعه روستایی که از تاریخ ۲۷ سپتامبر سال میلادی جاری تا همین تاریخ در سال آینده مورد توجه است، می خواهیم همانند سایر اعضای این نهاد بین المللی، تمرکز کاملی روی این مورد در سال آتی داشته باشیم.
او با اشاره به اینکه الان کارگروهی با عنوان «کارگروه گردشگری روستایی» ذیل دفتر همکاری و توافق های ملی معاونت گردشگری شکل گرفته است، اضافه کرد: هدف ما این است که با کمک بخش های تخصصی فرابخشی مرتبط، نقشه راه یا سندبخشی، توسعه گردشگری روستایی را آماده نماییم. هم اکنون شرح خدمات آن تهیه و به تأیید شورای پژوهشی وزارت هم رسیده است. این کار هم زمان با سال توسعه گردشگری روستایی بعنوان الگوی اجرایی، شرایط سایر پروژه های مرتبط همچون اعتبارسنجی، ارزیابی و رتبه بندی مقاصد گردشگری روستایی را مهیا خواهد نمود.
معاون گردشگری تاکید کرد: دیدگاه کلی ما در معاونت گردشگری و متخصصان همراه فرابخشی در پروژه های مرتبط، در نظر گرفتن توسعه پایدار و مسئولانه ضمن مشارکت فعال با جامعه محلی است.
او با اشاره به اینکه روستاها در منظومه گردشگری ما بسیار مهم هستند، اظهار نمود: روستاها بعنوان گنجینه هایی از آداب، رسوم و خرده فرهنگ های ملی و بومی اقوام مختلف ایرانی به شمار می آیند و هر کدام حداقل یک خصوصیت برجسته دارند تا بتوانند بعنوان جاذبه گردشگری مطرح و در بسته های سفر جای بگیرند.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از میراث آریا، تیموری همینطور در تشریح خط و مشی کلی فعالیت در حوزه روستاها بعنوان مقاصد مهم گردشگری کشور اظهار داشت: روستاییان ما قرار نیست شغل و کار اصلی خویش را کنار بگذارند و تنها به مبحث گردشگری بپردازند. آنها امور روستایی را ادامه می دهند و وقتی متوجه می شوند که کار آنها، نحوه و زندگی معیشت شان برای دیگران مهم و مورد توجه است، چه بسا با احساس غرور و افتخار بیشتر در روستایشان حضور پیدا خواهند کرد. ازاین رو آنچه ما به دنبال آن هستیم این نیست که فرایند کلی زندگی روستاییان متوقف شود، ما با این رویکرد موافق نیستیم.
او عنوان کرد: در واقع هدف این است که گردشگری و صنایع دستی کمک کنند تا درآمدهای روستاییان متنوع شود، بگونه ای که وقتی درآمد آنها تا پیش از این از باغداری، باغبانی، کشاورزی، دامداری و غیره بوده یک گزینه و شاخه جدیدی با عنوان فعالیتهای گردشگری به تأمین معیشت شان اضافه شود.
معاون گردشگری اضافه کرد: تحقق رویکرد مذکور بی گمان می تواند روند خالی شدن روستاها از سکنه را کند کرده و ضمن حفظ فرهنگ و آداب ورسوم به واسطه اشتغال زایی مهاجرت معکوس را ایجاد نماید.
او در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: این که گفته می شود روستایی به بخش و یا شهر تبدیل گشته پیشرفت به حساب نمی آید، این تحول با تغییرات عمیق در معماری و ساختار روستا همراه می باشد و ضمن از بین بردن فرهنگ بومی و محلی، پیشینه هویت مربوطه را از آن می گیرد. در نتیجه در طرح ها و پروژه های گردشگری، روستاها به صورت مستقل در ابعاد اصیل خود مورد توجه و تبدیل شدن به مقصد گردشگری هستند.
تیموری با اشاره به اینکه الان مبحث تدوین برنامه ملی توسعه گردشگری هم در دست اقدام است، اظهار داشت: این مورد شرایط مطلوبی را برای پرداختن در حوزه گردشگری روستاها ایجاد می کند، چون که مشاوران داخلی و بین المللی با عنایت به شعار سال جاری بطور قطع ظرفیت روستاها را احصا و مورد توجه قرار خواهند داد.
او همینطور با عنایت به موافقت سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در خصوص میزبانی رویدادی بین المللی با عنوان گردشگری روستایی در جمهوری اسلامی ایران، بیان نمود: پیرو پیگیری صورت گرفته در اجلاس اجرایی اخیر سازمان جهانی گردشگری در تفلیس، این مورد به محض بهبود شرایط بیماری کرونا در راه اجرا قرار خواهد گرفت تا پشتوانه علمی بین المللی قابل اتکا در موضوعات در ارتباط با توسعه گردشکری روستایی مورد استفاده قرار گیرد.
معاون گردشگری با اشاره به اینکه هدف از اجرای پروژه اعتبارسنجی، ارزیابی و رتبه بندی مقاصد گردشگری روستایی این است که همه روستا هدف گردشگری باشند، اضافه کرد: بر این اساس ابتدا باید جاذبه های گردشگری را احصا نماییم. ببینیم در چه شرایطی هستیم و چه ظرفیت هایی در این عرصه وجود دارد، سپس با رتبه بندی جاذبه ها، اولویت پرداختن به آنها را مورد بررسی قرار دهیم. این مورد در آینده گستره وسیعی از مقاصد گردشگری را در برخواهد گرفت و می تواند علاوه بر روستاها، شهرها، استان ها و همین طور جاذبه ها و سایت های گردشگری و تاریخی را به صورت مستقل در بر بگیرد.
او خاطرنشان کرد: طبق رویکرد علمی روز در رتبه بندی و ارزیابی مقاصد گردشگری هیچ یک از حلقه های جاذبه های گردشگری حذف نمی شوند. بگونه ای که گفته می شود در گردشگری روستایی نباید هیچ روستایی از جامعه مخاطب گردشگری حذف شود، بلکه باید همه روستاها مشمول برنامه ریزی و پیشرفت در این عرصه باشند، البته در سطح رتبه و اعتباری که در ارزیابی، معین می شود.
تیموری همینطور مبحث عرضه و تقاضا را در رتبه بندی روستاها بعنوان مقاصد گردشگری مؤثر دانست و اظهار داشت: هدف از انجام این طرح این است که فرد روستایی شامل دهیار یا مسئول مربوطه بعنوان عرضه کننده خدمات، ضمن آگاهی از نتایج حاصل، خویش را در ارتقای درجه دریافت شده مؤثر بداند و با برداشتن گام، موجی از حرکت مسئولانه را از بطن جامعه محلی ایجاد نماید.
او تصریح کرد: در بخش تقاضا هم دیدگاه و خدمات مورد نیاز گردشگران می تواند به شکل گیری نهایی شاخصهای تشکیل دهنده هرم ارزیابی نهایی روستا مؤثر واقع شود. بدین ترتیب ایجاد چنین ساختاری سبب می شود تا افراد تأثیرگذار در این منظومه که قابلیت ارزیابی و ارتقا دارند، خویش را مؤثر بدانند و ضمن کسب منافع اقتصادی روستاییان، توسعه پایدار و مسئولانه گردشگری را منطبق بر پذیرش جامعه محلی بنا کنند.
گردشگری روستایی یکی از فعالیتهای مهم اقتصادی موردتوجه است که گروهی آنرا بخشی از بازار گردشگری و گروهی دیگر آنرا سیاستی برای توسعه روستاها قلمداد می کنند. مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ و کوچک و خالی شدن سکونت گاه های روستایی و تغییر سبک زندگی مردم جهان به زندگی صنعتی از عواملی است که سبب شده سیاستمداران به توسعه روستاها از راه گردشگری اهمیت دهند؛ شاید گردشگری روستایی چاره ای برای همه دردها، مسائل و مشکلات نواحی روستایی نباشد اما یکی از شیوه هایی است که امکان دارد آثار مهم اقتصادی به دنبال داشته باشد.
پیش از این هم تیموری با تاکید بر اهمیت توسعه گردشگری روستایی با بیان این که به شکل جدی پشتیبانی از مبحث گردشگری روستایی جزو اهدفمان قرار گرفته اظهار داشته بود: جامعه روستایی بیشتر از هر زمان دیگری احتیاج به حمایت دارد، نسل جوان ما در روستاها مهاجرت به شهرها را ترجیح می دهند که این صدمه بزرگی است و اگر این روند ادامه داشته باشد، گردشگری روستایی از سبد گردشگری کشور حذف خواهد شد.
او خاطرنشان کرد: در آینده با برگزاری جلسات تکمیلی و تخصصی و مشارکت با جامعه دانشگاهی به شناسایی راهکارهایی برای این صدمه می پردازیم و برنامه ای را برای این مسیر برنامه ریزی می نماییم.
تیموری به برنامه های در حال انجام در حوزه گردشگری روستایی اشاره نمود و اضافه کرد: الان در حال آماده کردن سند «توسعه بخش گردشگری روستایی» هستیم که امسال تکمیل می شود و نقشه راهی برای این حوزه خواهد بود. همینطور در این سند به مبحث بوم گردی که جزء مهمی از گردشگری روستایی است تاکید خواهد شد.
معاون گردشگری با اشاره به دسته بندی روستاها اضافه کرد: قالبی را که برای شهرها انجام دادیم در مورد روستاها هم اعمال خواهیم کرد و بر این اساس هیچ روستایی از فهرست روستاهای هدف گردشگری حذف نخواهد شد، بلکه در یکی از چهار دسته دوستدار گردشگر، متعهد به توسعه گردشگری، روستای هدف و روستای مقصد گردشگری طبقه بندی می شود.
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب