گردشگری كشاورزی راه جدید كسب درآمد گلستانی ها

گردشگری كشاورزی راه جدید كسب درآمد گلستانی ها

پیشگیری از زوال فرهنگی - اجتماعی روستاها و درآمدزایی برای ساكنان این مناطق از راه جذب توریست با استفاده از ارائه خدمات ساده مانند مشاركت در زراعت و چوپانی همچون راهكارهای حمایتی مهم برای رونق اقتصاد روستاییان گلستان است؛ موضوعی كه از چندی پیش اجرای آن در استان شروع شده اما توسعه و گسترش این طرح به شناسایی، تدوین برنامه جامع و فراهم كردن زیرساخت های ضروری نیاز دارد.


شهروندان خسته از زندگی ماشینی برای رهایی از هیاهوی تکنولوژی به دنبال مفری برای یافتن آرامش و آسایش هستند؛ آرزوهایی که سال ها است در دل روستاهای دور و نزدیک گلستان نشانه های این زندگی رویایی قابل مشاهده و لمس است.
چوپانی گله گاو، گوسفند و شتر در مراتع و چمنزارها، پرورش احشام، الاغ و اسب سواری، دوشیدن شیر، شکار و ماهیگیری، گلاب گیری، برداشت و پاک کردن زعفران و گل گاوزبان، چیدن زرشک و میوه های جنگلی همچون فعالیتهایی است که باعث تداعی خاطره شیرین دوران کودکی برای برخی شهرنشین ها و انبساط خاطر و آرامش روحی آنان خواهد شد.
فعالیتی همگون با محیط زیست که علاوه بر کاهش استرس و فشارهای روحی زندگی شهرنشینی، درآمدزایی پایدار با حفظ شیوه زندگی سنتی را برای روستانشان به همراه دارد.
گردشگری کشاورزی (آگروتوریسم) نوعی گردشگری می باشد که در آن، گردشگران با خانوارهای روستایی و کشاورزان زندگی کرده و علاوه بر آموزش نحوه فعالیتهای کشاورزی و زندگی در کشتزارها و مناطق کشاورزی، در کار سنتی کشاورزی هم مشارکت می کنند.
گردشگری کشاورزی همچون ظرفیت های فراموش شده صنعت توریسم ایران به حساب می آید که توسعه آن نیازمند شناسایی، تدوین طرح جامع و فراهم کردن زیرساخت های این بخش است.
گلستان از نظر ظرفیت های موجود در صنعت توریسم بسیار غنی است که با عنایت به درآمدزایی و ارزآوری این صنعت، باید این فرصت ها شناسایی و برای اجرای آن برنامه ریزی اصولی و هدفمند تدوین شود.
اولین نمونه فعالیت گردشگری گلستان توسط ۶ جوان در روستای خیرات گرگان افتتاح شد که در آن، ۵ هکتار از یک مزرعه به فعالیتهای گوناگون در رابطه با گردشگری کشاورزی اختصاص یافت.
این مزرعه با رویکرد کشاورزی و گردشگری از ۲ سال قبل در گلستان راه اندازی شده و تمام فعالیتهایی که در این مزرعه انجام می شود بر مبنای الگوی کار داوطلبانه است.
تمام محصولات تولیدی این مزرعه در خود مزرعه به فروش می رسد و همه کارها توسط افرادی که داوطلب فعالیت هستند انجام می گیرد و در ازای آن بعضی از خدمات تفریحی و گردشگری به آنها داده می شود.
مدیر این مجموعه اظهار داشت: در اولین مرحله این طرح تمشک، توت فرنگی و صیفی جات مانند انواع فلفل، کدو، خیار، گوجه فرنگی کاشته و عرضه می شود که مقرر است تعداد این محصولات توسعه پیدا کند.
مجید زمانی بیان نمود: این پروژه مشترک با همکاری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان با هدف انتقال دانش فناوری و توسعه گردشگری کشاورزی انجام شده و امیدواریم رونق آن به بهبود وضعیت گردشگری در استان منجر شود.

استاندار گلستان هم با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به رونق گردشگری در این استان اظهار داشت: گردشگری کشاورزی همچون ظرفیت های مهم گلستان در رونق صنعت گردشگری است اما تابحال توجهی به این بخش نشد.
هادی حق شناس تصریح کرد: اصل مهم در راه اندازی این بخش از گردشگری در گلستان، واردنشدن صدمه به فعالیتهایی باغداران و کشاورزان است که نباید به بهانه تفریح فعالیت اصلی آنها گرفتار خدشه و وقفه شود.
مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری گلستان هم اظهار داشت که این استان ظرفیت های بی نظیر کشاورزی و گردشگری دارد که تلفیق آنها با یکدیگر می تواند باعث تحول در اشتغال و اقتصاد استان و محرکی نو برای توسعه صنعت توریسم شود.
احمد تجری اضافه کرد: روستاهای زیارت، جهان نما، وامنان و خیلی از روستای شرق و غرب گلستان مستعد اجرای برنامه های گردشگری کشاورزی هستند و با داشتن طبیعت بکر، فرهنگ اصیل کار و کشاورزی و روستاهایی دست نخورده از ده ها سال قبل، می توانند پای مسافران بسیاری به استان باز کنند.
اقامت چندروزه گردشگران در روستاها، آموزش عملی کاشت و داشت محصولات زراعی، برداشت محصول، اقامت در خانه های روستایی، دوشیدن دام، صرف غذاهای محلی، شرکت در بازی ها، مسابقات، سرگرمی های محلی، مراسم عروسی وجشنواره های روستایی و پیاده روی در روستا، سوارکاری و ماهیگیری همچون بخش های گوناگون گردشگری کشاورزی است.
علی فندرسکی از کارشناسان حوزه گردشگری گلستان اظهار داشت: گردشگری کشاورزی بعنوان فعالیتی درآمدزا با حضور گردشگران در مزرعه یا دامداری برای لذت بردن، آموزش و تفسیر میراث طبیعی، فرهنگی، تاریخی و زیست محیطی جاذبه های روستایی و اراضی روستایی همراه می باشد.
وی تصریح کرد: کشاورزان در این نوع از گردشگری شرایطی را در مزرعه خود فراهم می کنند که مسافران بتوانند اقامت شبانه، پذیرایی، تغذیه دام و تغذیه دستی جانوران اهلی روستایی، اسب سواری و تعامل مستقیم با مزرعه و خیلی از فعالیت های کشاورزی را تجربه کنند.
وی اضافه کرد: گردشگری کشاورزی با نهادینه کردن این بخش از صنعت گردشگری در مناطق روستایی با عنایت به ظرفیت های استان، راهی موثر برای تحقق تولید پایدار و درآمد اقتصادی کشاورزان بخصوص کشاورزان خرده مالک است و با توسعه این بخش از گردشگری می توان به مهاجرت معکوس هم امیدوار بود.
وی تصریح کرد: آثار گردشگری کشاورزی در نواحی روستایی بسیار گسترده است که از آن جمله می توان به گسترش بهره برداری از مزرعه، نوآوری در کسب درآمد برای روستائیان فاقد مزرعه، افزایش مصرف کنندگان محصولات کشاورزی، افزایش آگاهی پیرامون محصولات کشاورزی محلی، کمک به احیا و توسعه سنت ها و صنایع محلی، ارتباط و درک درون منطقه ای و تدارک فرصت برای مدیریت بحرانهای اقتصادی در زمینه کشاورزی اشاره نمود.
گلستان به علت دارا بودن شرایط اقلیمی خاص، آب و هوای مناسب، خاک حاصلخیز، تنوع قومیتی با آداب، رسوم و سنت های خاص، اماکن تاریخی مانند برج قابوس، موزه گرگان، کاروانسرای قزلق، میل رادکان، پل های شاه عباسی و روستای فارسیان قانچی، صنایع دستی مانند ابریشم بافی، پشتی، جاجیم و قالیچه ترکمنی، غذاهای محلی و بازارهای محلی و مرزی، ظرفیت های فراوانی در زمینه جذب توریست دارد.
وجود آب و هوای متفاوت در مناطق مختلف استان و پراکندگی روستاها و زمین های کشاورزی در مناطق مختلف کوهستانی و جلگه های، فرصت مناسب تولید انواع محصولات کشاورزی است که این ظرفیت در صورت استفاده صحیح، عامل مهمی در جذب گردشگران طبیعت و توسعه گردشگری کشاورزی گلستان خواهد بود.
در استان گلستان بیشتر از ۷۰ نوع محصول مهم زراعی و باغی همچون گندم، جو، سویا، کلزا، پنبه، ذرت، برنج، زیتون، هلو، زعفران و گیاهان دارویی تولید می شود.
همچنین انتخاب بیشتر از ۵۰ روستای هدف گردشگری در گلستان نشان داده است که پتانسیل مناسبی در جذب گردشگران بومی و غیربومی و توسعه توریسم روستایی و گردشگری کشاورزی این استان وجود دارد که باید از آن بهره برد.
زندگی صنعتی و ورود تکنولوژی به زندگی روستانشیان باعث کاهش برخی کسب و کارهای سنتی شده است؛ موضوعی که اگر به آثار آن پرداخته نشود تبعات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مانند مهاجرت و پیری جمعیت بر جای خواهد گذاشت.




منبع:

1399/03/28
12:53:59
5.0 / 5
2523
تگهای خبر: آموزش , باغ , تاریخی , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
ttma تور و گردشگری