قلعه گردن سندی تاریخی باستانی برای تمدن گیلان

قلعه گردن سندی تاریخی باستانی برای تمدن گیلان

تور و گردشگری: در محدوده یکصدمتری «قلعه گردن» بقایای آثار باستانی با قدمت بیش از سه هزار و 500 سال کشف شده که نبود آثار تمدنی در گیلان (کاسپیان، کادوسیان) قبل از اسلام را نقض و زیست انسان در دوره های مختلف تاریخی همچون در هزاره اول پیش از میلاد در جلگه گیلان را اثبات می کند.



به گزارش گروه فرهنگی ایرنا، علی اصغر مونسان در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: قلعه گردن یکی از با اهمیت ترین بناهای تاریخی استان گیلان است که در روستایی به همین نام در بخش رحیم آباد از توابع شهرستان رودسر، قرار گرفته و باتوجه به ارزش های تاریخی و معماری ویژه خود در مرداد ماه سال ۱۳۸۲ با شماره ۹۴۰۸ در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به مطالعات اولیه پیش از انجام جستجوهای دیرینه شناسی در پیرامون قلعه گردن گفت: قدمت این قلعه به دوره تیموری (حدود ۷۰۰ سال پیش) منتسب شده، اما با انجام جستجوهای دیرینه شناسی اداره کل (میراث فرهنگی) استان گیلان در محدوده قلعه در سال ۱۳۸۶ و کشف گور باستانی عصرآهن در پایین دست قلعه و سایر شواهد به دست آمده مشخص شد که ساخت این قلعه در دوره قبل از اسلام نیز بسیار محتمل است.



به گزارش گروه فرهنگی ایرنا، قلعه گردن در روستای تول لات بخش رحیم آباد شهرستان رودسر بر روی شرقی ترین قسمت یال روستای قلعه گردن و با ارتفاع حدود ۱۰۹متر از سطح دریاهای آزاد و مشرف و مسلط بر ساحل غربی رودخانه پلرود قرار دارد که تنها گذرگاه جلگه به کوهستان در اعصار گذشته گیلان بشمار می رود.

قسمت شمالی قلعه به دره رودخانه کشکو، بخش جنوبی به پرتگاه صخره ای رودخانه پل رود، قسمت شرقی به یک خندق و ۶ تپه ماهور سکو مانند و قسمت غربی آن به دو خندق منتهی می شود و در ضلع جنوبی سه سکوی سنگی احیانا محل نگهبانی راه اندازی شده که دو مورد از آنها مشخص و دیگری در زیر خاک پنهان است.

ورودی قلعه از قسمت شرقی و پس از گذر از مصطبه ها(سکو) و خندق بوده و در قسمت دیوارهای داخلی بنا دو محل تعبیه تیرهای چوبی جهت سقف طبقه پایین و کف طبقه بالا قابل رویت است که می تواند مبین سه طبقه بودن قلعه باشد.

منوچهر ستوده در دهه ۴۰ خورشیدی این قلعه را از نزدیک دیده و در کتاب از آستارا تا استارباد می نویسد قلعه تول لات قلعه ای سنگی عظیمی است که نزدیک اراضی و مسلط بر بستر اصلی رودخانه پل رود واقع است که مصالح اصلی ساخت این قلعه از سنگ و گچ تشکیل شده است. سنگ های این قلعه نتراشیده اما نبشی است، بلندی باروی موجود آن در حدود ۱۰ متر، قطر دیوارها بیش از یک متر و درازای بنای قلعه در حدود ۵۰ متر و پهنای آن در حدود ۴۰ متر است و آب انباری در جهت شمالی آن از سنگ و ساروج تولید شده است و در نزدیک دیوار شرقی چاهی عمیق وجود دارد که احتمال می رود که چاه آب یا نقب قرارگاه قلعه باشد.

به گفته این عتیقه شناس وضع بنا و استواری آن و نوع مصالحی که در آن به کار رفته است، شباهت زیادی به دژهای اسماعیلیان دارد و بعید نیست که یکی از قلاع این گروه در خاک اشکور باشد و تا مدت ها رویش گیاهان، درختچه های خودرو و علف های هرز در قسمت های مختلف قلعه، این مکان دیدنی را از نظرها پنهان نگهداشته بود.

در محدوده یکصدمتری این قلعه بقایای آثار باستانی با قدمت بیش از سه هزار و ۵۰۰ سال کشف شده است ؛ این آثار نظریه باستان شناسان قدیمی را در زمینه نبود آثار تمدنی در جلگه گیلان قبل از اسلام را نقض می کند و نشان میدهد که اگر به طور هدفمند تحقیق و بررسی شود آثار زیست انسان در دوره های مختلف تاریخی همچون در هزاره اول پیش از میلاد نیز در جلگه گیلان یافت می شود.

در گیلان۲ هزار و ۳۰۰ هزار آثار تاریخی شناسایی شده که از این تعداد حدود بیش از یک هزار اثر تاریخی در لیست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده و شماره ملی دریافت کرده است. همین طور ۷۵ قلعه تاریخی در این استان شناسایی شده که از این تعداد ۱۵ قلعه تاریخی در لیست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است.



گیلان دروازه اروپا دوره قاجار

گیلان که در اوستا از آن به نام وارنا نام برده می شود مرکز باستانی اقوام مختلفی است که معروف ترین آنان دو نوع گیل و دیلم هستند. یونانیان این سرزمین را کادوسیان می نامند. برخی از پژوهشگران کادوسیان را از بومیهای ایران پیش از آمدن آریاییها به این سرزمین می دانند.

بنا به گفته دیاکوئوف روسی قریب به سه هزار سال پیش، سرزمین های پرجنگل کاسپیان کادوسیان و گیلان (گیل ها) در شمال خاک ماد قرار داشته است. گیل ها به تدریج با کادوسی ها به طور تیره واحدی درآمدند. گیل ها در دوره حکومت مادها نیز کاملاً مستقل بودند؛ کورش هخامنشی با کمک گیل ها دولت ماد را منقرض کرد.

گیلان در قرون اول و دوم هجری پناهگاه علویان و محل امنی برای آنان بوده است. علویان با مردم خوش رفتاری کرده و در سختی ها با آنان همدردی می کردند. گیلان در اواخر دوره قاجاریه، ترقی و پیشرفت زیادی کرد و بصورت دروازه اروپا درآمد و در نهضت مشروطه نیز گیلانیان نقش مهمی در به ثمر رساندن انقلاب داشتند.

مردم گیل همیشه مردمی آزاده بوده اند خاورشناسان بزرگ گیلان و سرزمین های ساحل جنوبی دریای کاسپین را دارای تمدن۳ هزار ساله دانسته و تعدادی از آنان به وجود تمدنی بزرگ در املش و دیلمان اشاره دارند.

به گزارش تور و گردشگری به نقل از ایرنا، باتوجه به شیوع و تدوام بیماری کرونا و سفارش ستاد ملی مقابله به کرونا به در خانه ماندن و تاکید بر تعویق سفر به دوران بعد از مهار بیماری کووید ۱۹، حالا بهترین فرصت برای مطالعه و شناخت بیشتر جاذبه های فرهنگی، گردشگری و طبیعی ایران به وجود آمده است می توان با بررسی دقیق، مقصدهای جذاب و جدید گردشگری را برای مسافرت های فردی و گروهی در دوران پسا کرونا برنامه ریزی کرد.



منبع:

1400/02/01
21:49:30
5.0 / 5
1322
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , جاذبه , خودرو
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
ttma تور و گردشگری