گزارش تور و گردشگری؛
كدام عوامل دانش لنج سازی را از لیست در خطر یونسكو بیرون كشید؟
تور و گردشگری: دانش لنج سازی خلیج فارس که هنگام ثبت جهانی در لیست میراث در خطر یونسکو قرار گرفته بود؛ سال پیش با گزارش پایگاه میراث دریانوردی از این لیست خارج شد اما حالا بیم برگشت باردیگر آن می رود.
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه: مهارت های سنتی لنج سازی و دریا نوردی، یکی از آثار میراث معنوی ایران است که در سال ۱۳۹۰ توسط سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسید. همان زمان این پرونده در لیست در معرض خطر یونسکو بود تا اینکه سال قبل پایگاه میراث جهانی دانش لنج سازی و دریانوردی خلیج فارس در گزارشی که به سازمان جهانی یونسکو داد، گزارشی از اقدامات حفظ و احیای این دانش را ارائه کرد تا توانست ثابت کند این دانش در معرض خطر نیست.
در این گزارش آمده است: هم اکنون سه لنج از کلاس بوم با قدمتی بیش از ۱۰۰ سال در حال مرمت و احیا هستند. لنج بوم بابو، لنج بوم نابینا (شهرداری و پایگاه بافت تاریخی بندرکنگ) و لنج بوم عبدالله کرچی.
لنج بابو دارای قدمتی بیش از ۱۰۰ سال است که با سرمایه گذاری خصوصی و تلاش چند ماهه علاقمندان به حوزه گردشگری بازسازی شده تا بتواند پتانسیلی جدید در توسعه گردشگری جنوب و خصوصاً گردشگری دریایی باشد. این لنج از کلاس بوم است که در روز سه شنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ با حضور حاج عبدالرحمن بابو ناخدای پیشکسوت جهازهای بادبانی و تعدادی از مسئولان و مردم بندر کنگ با نواختن نواهای مخصوص دریا نوردی پس از ۵۰ سال باردیگر به آب های نیلگون خلیج فارس بازگشت.
لنج بوم شهرداری و پایگاه بافت تاریخی بندر کنگ دارای کلاس بوم است که با هدف گردشگری دریایی و جذب توریست و گردشگر با کمک ناخدایان قدیم و آقایان کرچی و فرجام پور در حال بازسازی جهاز بادبانی قدیمی و به وجود آوردن اقامتگاه هایی برای استراحت و بصورت جداگانه در این جهاز است. می توان گفت این لنج نخستین هتل شناور کشور به این سبک را در این بندر تاریخی به آب خواهد شد. در این لنج ۳۰۰ تنی مقرر است ۱۴ اتاق ساخته شود. شهرداری بندر کنگ یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برای هتل شناور در بندر کنگ هزینه می کند. عبدالله کرچی از خاندان دریا نورد و لنج دار بندر کنگ نیز در حال احیای یک لنج بوم با ظرفیت ۴۰۰ تن که قدمت آن به بالای ۱۰۰ سال می رسد است.
در حوزه های دیگر نیز پایگاه جهانی دانش لنج سازی به مدیریت ایوب زارعی شهردار بندر کنگ، اعلام نمود: هنرستان علوم و فنون دریایی بندر شهر تاریخی کنگ راه اندازی شده و شامل یک مدرسه ۱۲ کلاسه است که طراحی و مطالعات آن در دانشگاه شهید بهشتی تهران در حال انجام می باشد. مراسم کلنگ زنی در شهریور سال ۱۴۰۰ خواهد بود و زمان تحویل و بهره برداری پروژه ۲ سال بعد است. در ترسیم نقشه ذهنی فرزندان دیار دریانوردان برای تصویر سازی، سازمان دادن و ساختار بخشیدن به افکار دانش آموزان و حفظ ارزش های این شهر. به مدت چهار سال پروسه آموزش در مدارس ابتدایی انجام می شود.
تهیه فیلم مستند رزیف نهمه، فیلم مستند اوزال، پژوهش و مصاحبه با ناخداها و دریانوردان قدیمی و نگارش و چاپ کتاب به سه زبان همچون اقدامات پژوهشی است که دفتر پایگاه میراث جهانی لنج سازی آنرا به یونسکو گزارش داد. در این بخش از گزارش نیز آمده که فیلم مستند نهمه بازگویی آواهایی که از دریا برخاسته است و دل هر دریا نوردی پر است از نهمه هایی که کنگ سروده است. این فیلم بوسیله شهرداری بندر تاریخی کنگ و به کار گردانی مسعود میرزایی تولید شده است که از اول سال میلادی سفرش را به جشنواره های جهانی شروع می کند.
فیلم مستند اوزال نیز سرگذشت دریانوردان بندرکنگ را دریک قسمت ۳۸ دقیقه ای به تصویرکشیده است. فیلم مستند اوزال قبل از این نیز با شرکت درسی و یکمین جشنواره فیلم کوتاه تهران و پنجاهمین جشنواره فیلم منطقه ای سینمای جوان آفتاب موفق شده بود تندیس، دیپلم افتخار و جایزه بزرگ این جشنواره ها را کسب کند
پژوهش و مصاحبه با ناخداها ودریا نوردان قدیمی نیز در ذیل این برنامه ها، با هدف حفظ میراث زنده بشری در زمینه دانش و مهارت دریانوردی و لنج سازی از دریانوردان قدیمی که با لنج های بادبانی به سفرهای بزرگ دریایی می پرداخته اند انجام گرفت. نگارش و چاپ کتاب به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی، میراث ماندگار دریانوردان و لنج سازان، بندر کنگ شاهراه تجاری خلیج فارس در گذر تاریخ و دریا نوردی و لنج سازی با تاکید بر بوم مسی همچون کتاب های در رابطه با دانش لنج سازی و دریانوردی است که تهیه شده اند.
منبع: ttma.ir
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب