معاون میراث فرهنگی مطرح كرد؛

موزه تناولی در مجموعه نصیرالملك شیراز راه اندازی می شود

موزه تناولی در مجموعه نصیرالملك شیراز راه اندازی می شود

به گزارش تور و گردشگری معاون میراث فرهنگی اظهار داشت: مجموعه دستبافته های عشایری و روستایی ایران، اهدایی پرویز تناولی به وزارت میراث فرهنگی در موزه ای به نام وی در مجموعه نصیرالملک شیراز به نمایش درمی آید.



به گزارش تور و گردشگری به نقل از مهر، محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور در مراسم رونمایی و نمایشگاه منتخبی از مجموعه دستبافته های عشایری و روستایی ایران، اهدایی پرویز تناولی که در موزه فرش ایران برگزار شد، اظهار داشت: بزودی موزه ای به نام استاد در مجموعه نصیرالملک که یکی از مجموعه های مهم و نفیس ماست، راه اندازی می شود. پرویز تناولی استاد برجسته ای هستند و این آثار حاصل تلاش ۶۰ ساله استاد و بودن میان عشایر است.
او اضافه کرد: حدود ۱۸ سال در استان فارس خدمت کردم و به خوبی با طوایف مختلف آشنا هستم و جنبه های مختلف ملموس، ناملموس و فرهنگی را در زندگی آنها دیدم، بخشی از ایده ها و اندیشه های عشایر را میتوان در دست بافته ها آنها که به خوبی منعکس شده، مشاهده کرد. در واقع نمایش قدرتمند و بسیار پرارزش فرهنگی در آن نهفته است که افراد مختلفی همچون استاد تناولی برای ایجاد خلاقیت در آثارشان استفاده کردند.
معاون میراث فرهنگی کشور خاطرنشان کرد: ۱۴۰۸ اثری که استاد تناولی به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اهدا کردند، ما به دقت ثبت و ضبط خواهیم کرد و اداره کل موزه ها و اموال منقول تاریخی در سامانه جام قرار خواهد داد. استاد تناولی با انجام این کار برای همیشه جاودانه تر شدند.
او تاکید کرد: خیلی از این دست بافته ها امکان دارد تولید نشود. با راه اندازی این موزه و عرضه درست آثار، اسناد و کتاب هایی که مقرر است در کتابخانه موزه قرار بگیرد بتوانند تمام مردم از وجود آن بهره ببرند و راه استاد را ادامه دهند. ازاین رو خوشحالم در کشوری زندگی می کنم که هنوز هم افرادی مانند استاد تناولی وجود دارند که وقف فرهنگی انجام می دهند. این اتفاق که در حوزه میراث فرهنگی رخ داده، بسیار مهم می باشد و می تواند الگویی برای سایر هنرمندان باشد که آثارشان را در دوره حیات خود به مکان های مهمی مانند میراث فرهنگی هدیه کنند و این مورد در تاریخ ماندگار خواهد شد.
محمدرضا کارگر مدیرکل موزه ها و اموال منقول تاریخی در ادامه اظهار داشت: امروز روز بسیار خوبی برای فرهنگ و میراث کشورمان است چون که در هیاهوهای مختلف که تمام آحاد جامعه مشغول هستند، گاهی اوقات شاهد اتفاقات خوبی هستیم. در واقع تلنگری برای ما به حساب می آید که مشغول انجام چه کاری هستیم. در این هیاهوها هنوز هم افرادی هستند که قلبشان برای فرهنگ و تمدن این سرزمین می تپد.
او اضافه کرد: مجموعه اهدایی پرویز تناولی یادآوری می کند این کشور دارای فرهنگ و تمدن ارزشمندی است و یکایک اقوام ما هنرمند هستند، بدون داشتن سواد آکادمیک آثاری را تولید کردند علاوه بر آن که کارکردهای روزانه دارند، دقت زیادی در خلق آنها به کار رفته است و دارای معنا، مفهوم و خصوصیت های خاصی هستند.
کارگر خاطرنشان کرد: گاهی اوقات یادمان می رود در چه سرزمینی زندگی می نماییم و رسالت یکایک ما در جامعه چیست بخصوص رسالت افرادی که در حوزه فرهنگ و میراث فرهنگی فعالیت و تلاش می کنند.
مدیرکل موزه ها و اموال منقول تاریخی بیان نمود: استاد تناولی و خانواده او می خواهند به این جامعه پرهیاهو، یادآوری کنند که وظیفه ما چیست و این اتفاق خاصی است که در این برهه از زمان رخ داده و در کمتری کشوری می بینید که یک هنرمند چنین احساس مسئولیتی نسبت به کشورش دارد.
او اضافه کرد: کشورهای عربی خواستار مجموعه دست بافته های عشایری و روستایی ایران که استاد پرویز تناولی جمع آوری کرده است، بودند و پیشنهاد میلیون دلاری برای خرید آثار به استاد داده بودند اما پرویز تناولی دوست دارد که این آثار برای نسل های آینده باقی بماند.
کارگر بیان نمود: مبحث وقف و هدیه کردن همچون موضوع هایی است که در جامعه ما ریشه گسترده ای دارد و حتی قبل از اسلام از زمان ساسانیان و هخامنشیان هم به آن پرداخته شده است، مانند وقف کاروانسراها، قنات ها و باغ ها. در دوره اسلامی هم مبحث وقف تقویت شده است.
او اضافه کرد: کشور ما با تمدن چندین هزار ساله ای که دارد اگر هر موضوعی را کنکاش نماییم دارای ریشه قوی است. شخصیت هایی مانند استاد تناولی این سنت حسنه و مسئولیت پذیری اجتماعی را برای ما یادآوری می کنند.
مدیرکل موزه ها و اموال منقول تاریخی خاطرنشان کرد: استاد پرویز تناولی برای جمع آوری این آثار زحمات زیادی کشیدند، افرادی هستند که تمام تلاش خویش را برای بهره وری جامعه می کنند. استاد و خانواده او باید توسط مردم ایران تکریم شوند، افرادی مانند پرویز تناولی و تورج ژوله سرمایه های اجتماعی این کشور هستند.
پریسا بیضایی مدیر موزه فرش ایران در ادامه اظهار داشت: سخن گفتن از استاد پرویز تناولی کار سختی است. پیش از آمدن به موزه فرش ایران، استاد برای من سمبلی از هنرمند معاصر بودند و در عرصه هنر حجم سازی و مجسمه سازی کارهای او را از زمانی که دانشجو بودم دنبال می کردم.
او اضافه کرد: پرویز تناولی تنها این آثار را جمع آوری نکردند بلکه تحقیقات و مطالعات وگسترده ای در مورد دستبافته های عشایری انجام داده است، وی در زمینه هنرهای سنتی و مردم شناسی هم فعال می باشند. سال قبل از شنیدن خبر اهدای مجموعه دست بافته های عشایری و روستایی ایران توسط استاد به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوشحال شدم و از دیدن این همه آثار که مطالعات غنی پشتوانه آن است، شگفت زده شدم.
مدیر موزه فرش ایران خاطرنشان کرد: الان ۱۹۸ قطعه از ۱۴۰۸ قطعه مجموعه دستبافته های عشایری و روستایی ایران، اهدایی پرویز تناولی در گنجینه موزه فرش ایران قرار دارد که مقرر است ۹ قطعه آن به موزه فرش ایران اهدا شود و سایر آثار به موزه استاد در شیراز منتقل خواهد شد.
پدرم هنرهای کاربردی و صنایع دستی را برای خلق آثار خود الگو قرار داده اند
تندیس تناولی دختر پرویز تناولی در ادامه اظهار داشت: پدرم دوست داشتند امروز در این مراسم حضور داشته باشند. مجموعه دستبافته های عشایری و روستایی ایران را طی ۶۵ سال جمع آوری کردند، او بارها گفته اند هیچ الگویی برای افکار و ایده های مجسمه هایشان نداشتند برای اینکه در ایران مجسمه سازی به صورت تاریخی وجود نداشته است، ازاین رو هنرهای کاربردی و صنایع دستی را برای خلق آثار خود الگو قرار داد.
او اضافه کرد: پدرم متوجه شد جوان هایی که در روستاها و عشایر زندگی می کنند، دوست دارند شهرنشین شوند و این بافته ها با آمدن آنها به شهرها از بین می رود بنابراین آغاز به جمع آوری و نوشتن کتاب در مورد دست بافته های عشایر کردند و آنها را به دنیا معرفی کردند. خیلی از این طرح ها را در کشورهای مختلف کپی و بعنوان هنر مدرن از آن استفاده می نمایند. پدرم اعتقاد دارد تمام این طرح ها و آثار متعلق به ایران است و باید آنها را برای نسل های آینده نگهداری نماییم.
در آخر مراسم از ۸۸ قطعه از ۱۴۰۸ مجموعه دستبافته های عشایری و روستایی ایران، اهدایی پرویز تناولی با حضور معاون میراث فرهنگی کشور، مدیرکل موزه ها و اموال منقول تاریخی، مدیر موزه فرش ایران و دختر پرویز تناولی رونمایی گردید.


منبع:

1400/03/04
22:36:05
5.0 / 5
1223
تگهای خبر: باغ , تاریخی , خرید , زمین
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
ttma تور و گردشگری