میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته؛

انتقاد از تخریب معماری توسط بسازبفروش ها

انتقاد از تخریب معماری توسط بسازبفروش ها

به گزارش تور و گردشگری، ممنوعیت ورود خودرو های آفرود به جنگل ابر، انتقاد وزیر میراث فرهنگی از بساز بفروش هاو تغییراتی در بازدید از کاخ گلستان و موزه ملی همچون خبرهای میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.


خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته خبرهای زیادی در رابطه با تعطیلی یا تغییر ساعت موزه ها منتشر گردید همچون موزه کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران که اعلام گردید به سبب مرمت و بهسازیِ بخش هایی از تزئینات معماری بنا تا اطلاع بعدی، تعطیل شده است در واقع در امتداد حفاظت و نگهداری از بناهای تاریخی، عملیات حفاظت و مرمت طی برنامه های دوره ای در سطح این مجموعه اجرا شده و در این پروژه، مرمت و استقامت بخشی قطعات روشنایی سقف تزئینی موزه کتابخانه نیاوران در حال انجام است. این کتابخانه سال قبل هم ۱۱ ماه به سبب اجرای پروژه بهسازی و حفاظت و مرمت آثار، بنا و تزئینات وابسته به معماری تعطیل بود. موزه ملی ایران هم اعلام نمود: تعطیلیِ موقتی و نیم روزه این موزه، در ادامه انجام برنامه بهینه و ایمن سازی پست برق بود. ازاین رو بازدید عمومی از موزه ملی ایران از ساعت ۱۵ روز چهارشنبه، دوم شهریورماه تا آخر همان روز، امکان پذیر نبود.
تغییر ساعت بازدید از کاخ گلستان در این هفته همینطور ساعت بازدید از مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان در امتداد همراهی با اجرای رویدادهای مذهبی مسجد ارگ در ایام پنجشنبه سوم و جمعه چهارم شهریور ۱۴۰۱ تغییر نمود. در امتداد انجام کارهای فرهنگی و پاسداشت میراث ناملموس و همراهی با رویدادهای مذهبی مسجد ارگ در ایام سوم و چهارم شهریور از ساعت ۹ بامداد تا ۱۸ عصر، پذیرای بازدیدکنندگان بود.
میراث طبیعی مدنظر قانون گذار نیست این هفته خبرگزاری مهر در گزارشی به نقل از مرکز پژوهش های مجلس؛ میراث طبیعی مدنظر قانونگذار قرار نگرفته چون در هیچ بخش از قانون؛ واژه میراث طبیعی به کار برده نشده و عملاً مفاهیم ذیربط برای قضات قابل اجرا و استناد نشده است. ضرورت جرم انگاری در حوزه میراث طبیعی عنوان گزارشی است که گروه میراث فرهنگی و گردشگری دفتر مطالعات فرهنگ و آموزش مرکز پژوهش های مجلس آنرا تهیه و تدوین کرده است. در این گزارش آمده است: یکی از دغدغه های جوامع انسانی محافظت از دستاوردهای نسب های گذشته و همینطور نگهداشت طبیعتی است که در آن زندگی و تولید ارزش کرده است. با همین خواسته بشر است که قوانین کشورها به انتقال کامل و جامع میراث نسلی به نسل دیگر تاکید کرده است چون که در این صورت است که بخش مهمی از حیثیت و هویت بشر قابل روایت و در عین حال حفاظت می شود. در بعضی کشورها و به صورت خاص در کشور ایران، اهمیت هر دو نوع میراث به صورت متوازن مورد توجه قرار نگرفته است. درحالیکه اساساً میراث طبیعی و فرهنگی دو ساختار مجزا و تفکیک پذیر به حساب نمی آیند و ارزشمندی بقای این دو برای نسل های آینده یکسان است. به بیانی، میراث طبیعی امری مستحب و فانتزی نیست و بدون آن نه تنها میراث فرهنگی بلکه زندگی انسان هم شکل نمی گیرد. این تنوع و خصوصیات طبیعی است که تفاوت های فرهنگی را به وجود می آورد و مجدداً فرهنگ است که نحوه به کارگیری عناصر طبیعی را تعدیل و تنظیم می کند.
ایران در حوزه میراث فرهنگی نسبتاً خوب عمل کرده اما در حوزه میراث طبیعی اقدام های شایسته و متناسبی صورت نگرفته است. برای این مهم میتوان به تعداد قوانین موضوعه این دو حوزه توجه کرد. در حوزه میراث فرهنگی قوانین گوناگونی از سال ۱۳۰۹ تابحال مطرح و مصوب شده است که به مبحث هایی مثل تهیه لیست از آثار با عنوان آثار ملی، جرم انگاری های مبسوط در مقابل تخریب یا تحدید آثار ملی و همینطور پشتیبانی از احیا و مرمت بافت های تاریخی پرداخته است. درحالی که به نقل از معاون پژوهش و ترویج قانون اساسی معاونت حقوقی رئیس جمهوری، در مورد میراث طبیعی به غیر از قانون الحاق ایران به کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی، قانون مدون و جرم انگاری صریحی صورت نگرفته است. شاید یکی از علل این تفاوت عمیق بین دو حوزه میراث فرهنگی و میراث طبیعی، محسوس بودن اتفاقات مربوط به میراث فرهنگی برای جامعه، مالکان و متصرفان قانونی این آثار و گره خوردن مفهوم مالکیت خصوصی با ارزشهای معنوی این آثار است. درحالیکه مبحث میراث طبیعی کمتر در محدوده مالکیت فردی و خصوصی قرار گرفته و بیشتر جنبه عمومی دارد.
ورود خودرو های آفرود و تورهای فاقد مجوز به جنگل ابر ممنوع! در این هفته همینطور سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان شاهرود اظهار داشت: ورود خودرو های آفرود و تورهای فاقد مجوز رسمی به مناطق گردشگری کویری و جنگلی بخصوص جنگل هیرکانی ابر ممنوع می باشد. مرتضی نظری با اشاره با مشکلاتی که خودرو های آفرود و تورهای غیر مجاز در این منطقه ایجاد کرده است، اظهار داشت: برای جلوگیری از صدمات بیشتر به محیط زیست این ناحیه و جلوگیری از معضلات اجتماعی به وجود آمده، از ورود خودرو های آفرود و تورهای فاقد مجوز رسمی به جنگل ابر جلوگیری می شود. جنگل هیرکانی ابر در لیست جهانی یونسکو ثبت شده است و ضوابط حفاظتی خاص خویش را دارد.
او افزود: هرگونه صدمه به این اثر طبیعی همچون از آتش زدن گیاهان، قطع درختان، بوته کنی، از بین بردن پوشش گیاهی و ورود دام سنگین و … تخلف محسوب شده و پیگرد قانونی دارد.
نظری با اعلان اینکه ورود خودرو ها به مسیرهای فرعی مصداق از بین بردن پوشش گیاهی است و تخلف شمرده می شود، اظهار داشت: ثبت جهانی جنگل های هیرکانی مسئولیت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری را به عنوان متولی مدیریت جنگلها و مراتع دو چندان کرده است و محدودیت های حفاظتی بیشتری برای جنگل هیرکانی ابر باید در نظر گرفته شود.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان شاهرود، سامان دهی ورود خودرو های آفرود دارای مجوز و تعیین مسیرهای از پیش تعیین شده برای جلوگیری از صدمه به جنگل ابر را همچون کارهای انجام شده برای حفاظت هر چه بیشتر از جنگل جهانی ابر عنوان نمود.
طرح میدان مشق درحال نهایی شدن است در این هفته قائم مقام میراث فرهنگی با اشاره به پیگیری طرح میدان مشق که از سال ۸۲ شروع شده بود، اضافه کرد: طرح میدان مشق در جلسه هیئت دولت عنوان شد و درحال نهایی شدن است. علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اشاره کرد: تا سال ۱۴۱۱ برنامه هایمان برای ثبت جهانی مشخص شده است. باید با کمک معاونان میراث فرهنگی بهترین آثار را برای ثبت جهانی انتخاب نماییم معیار ما برای ثبت جهانی فاکتورهای یونسکو است.
بساز و بفروش ها معماری را از بین بردند در این هفته وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در همایشی اظهار داشت: سوداگران و بساز و بفروش ها معماری را از بین برده اند. معماری مساله ملی است که باید اعلام خطر نماییم و اخطار دهیم. عزت الله ضرغامی اضافه کرد: مبحث بعدی نظارت است که باید معاونان میراث فرهنگی به این مساله توجه نمایند. تقاضا دارم هر معاون میراث فرهنگی استان یک پرونده ارزیابی در رابطه با نظارت داشته باشد. اگر احساس نماییم بر مبنای فاکتورهای خاصی تحت نظارت هستیم این مساله باعث می شود بتوانیم پاسخگو باشیم. وی با اشاره به این که معماری در کشور از بین رفته است، اضافه کرد: سوداگران و بساز و بفروش ها معماری را از بین برده اند. معماری مساله ملی است که باید اعلام خطر نماییم و اخطار دهیم. ضرغامی ضمن این که رسانه ها را دارای نقش مؤثری در تحریک تقاضا در حوزه میراث فرهنگی دانست، عنوان کرد: کتابچه ای در رابطه با معرفی جاذبه های گردشگری تهران چاپ کردیم که با استقبال وزرا و مردم روبه رو شد. خود خواص از این گنجینه های تاریخی خبر ندارند. معرفی و تفسیر در حوزه میراث فرهنگی بر عهده معاونان میراث فرهنگی استان هاست. وی افزود: هر معاون میراث فرهنگی در استان باید کارشناس درجه یک تبیین و تفسیر باشد. توقع دارم کارشناسان برجسته تربیت کنید و در حوزه تفسیر نگاه محتوایی داشته باشید. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به اهمیت رشد در حوزه تفسیر و با نگاه رسانه ای، اضافه کرد: باید از ظرفیت رسانه های مختلف بخصوص فضای مجازی برای معرفی میراث فرهنگی استان استفاده و محتوای باکیفیت تولید شود. ضرغامی همینطور بر استفاده از کارهای پژوهشی و تحقیقی در تولید محتوا اصرار کرد و اظهار داشت: مردمی که وارد مجموعه ها می شوند باید با یک مکان با آبرو و دارای امکانات روبرو شوند. با طراحی های ساده و داشتن نگاه زیبایی شناسانه این امر امکانپذیر است. از پشت میزهای تان بلند شوید وی، معاونان میراث فرهنگی را نسبت به جذاب کردن محیط میراث فرهنگی مسئول دانست و اضافه کرد: از پشت میزها بلند شوید و به مراکز تحت مدیریت خود نظارت میدانی کنید. شما مسئولیت دارید و باید اشراف بالایی نسبت به مباحث میراثی داشته باشید. تعامل با بخش گردشگری، برنامه ریزی برای جاذبه های تکمیلی، برگزاری نشست های تحقیقی و علمی، ایجاد مراکز تفریحی سالم که با ممنوعیت های میراث فرهنگی مغایرت نداشته باشد در امتداد خانواده محوری از دیگر نکات یاد شده ضرغامی بود.
ماجرای یک خانه که به آن مخوف گفتند! چند روزی است ویدئویی در بین کاربران رسانه های اجتماعی پخش می شود که در آن ساختمانی مسکونی با نام ۱۲ فامیلی متعلق به بناهای کارخانه چیت سازی بهشهر به عنوان یکی از آثار هویت دار این شهر را به عنوان خانه مخوف به کاربران معرفی می کند. این ویدئو هر چند که در زمان تاریکی هوا و با نور کم گرفته شده اما ساختمانی متروک را نشان میدهد که رو به تخریب است. این بنای تاریخی در سال ۱۴۰۰ با شماره ۳۳۵۸۸ در لیست میراث ملی به ثبت رسیده و اخیراً هم به مدیران استانی ابلاغ گردیده است. این بنای به جا مانده از دوره پهلوی ساختمانی است که نامش از دوره پهلوی مانده است و کارگران کارخانه چیت سازی با خانواده هایشان اینجا زندگی می کردند بنا بر این با نام ۱۲ فامیلی هم شناخته می شد. شاید چون تعداد خانوارهای آن ۱۲ خانوار بوده است. ولی اکنون این بنا رو به تخریب قرار گرفته است. سقف حلبی و شیروانی بنا جمع آوری شده تا باد و باران آنرا از پا در بیاورد. بنای ساختمان ۱۲ فامیلی یکی از بناهای هویت ساز شهر بهشهر است چون در زمان پیش از انقلاب دو بنای نساجی و چیت سازی در اقتصاد شهر تاثیر بسیار مهمی گذاشته بودند. در این زمینه محمد عظیمی مسئول انجمن دوست داران میراث فرهنگی هوتو در استان مازندران اظهار داشت: ساختمان کارخانه چیت سازی را تخریب کردند اما این بنا هنوز باقی مانده است. ولی با وضعیتی که حالا دارد محل تجمع معتادان می شود. اما از وقتی ثبت ملی شده هیچ اقدامی برای آن نشد. شاید بتوان گفت مالکان بنا بدشان نمی آید این ساختمان فرو بریزد بنا بر این است که فکری به حال سقف برداشته شده آن نمی کنند.


منبع:

1401/06/06
09:06:03
5.0 / 5
623
تگهای خبر: آموزش , بنای تاریخی , تاریخی , جاذبه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
ttma تور و گردشگری