میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته؛

جنجال مجلسی ها در حوزه دیرینه شناسی

جنجال مجلسی ها در حوزه دیرینه شناسی

به گزارش تور و گردشگری عرضه کارت بین المللی به خودرو های تاریخی، جنجال نمایندگان مجلس در عرضه طرح فروش اشیای کشف شده باستانی و واکنش ها ضد آن همچون خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.


خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ این هفته اتفاقات مهمی در زمینه میراث فرهنگی رخ داد. یکی از آنها مراسم رونمایی از نخستین شناسنامه بین المللی خودرو های تاریخی در ایران (id card fiva) و ثبت نخستین خودروی تاریخی پیکان و اعطا نخستین شناسنامه بین المللی خودروی تاریخی در ایران بود که به خاطرش تیدو برسترس رییس فدراسیون جهانی وسایل نقلیه تاریخی (fiva) در ایران حضور پیدا کرد. در این مراسم ضرغامی وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: اعتماد به کارشناسان میراث فرهنگی به وجود آمده تا بتواند خودرو های تاریخی را ارزش گذاری و شناسایی کنند و مجوز جهانی بدهند. صدور پلاک تاریخی موقعیت جدیدی است که امروز شاهد آن هستیم. زمانی که خودروی تاریخی شناسنامه جهانی می گیرد به این معنا است که متعلق به همه آحاد بشر است.
وی افزود: غیر از بحث تاریخی خودرو های تاریخی در زمینه های مختلف گردشگری خودرو ها نقش زیادی دارند از مسابقات رالی گرفته تا فعالیت کمپ رها که می تواند سبک زندگی ما را تغییر دهد ما در همه این حوزه ها برنامه داریم و اعلام می نماییم در زمینه کمپر و کاروان با صحبت هایی که شده دنبال حل مشکلات آنها هستیم. مجموعه کمپرهایی که به وجود آمده کلکسیونی از صنایع دستی فنی است چون همه چیز دارد و یک خانواده آنرا با سلیقه خودش طراحی نموده است.
وی اظهار داشت: کمپرسواران سفارش های خوبی در سفرهای خارجی گرفته اند که اتفاق خوبی است. سافاری نیز ورزش شیرینی است و خودم هم بهره برده ام. برخی تصور می کنند سافاری تفریحی لاکچری است در صورتیکه این طور نیست آنرا مطرح کرده اند تا جوانان و عامه مردم ما را عامدانه از این فعالیت ها دور کنند. در یزد دیدم با بلیت پنجاه هزار تومانی از ورزش سافاری بهره برده بودند. پس سافاری لاکچری نیست.
انتصاب رییس جدید پژوهشکده باستان شناسی کوروش روستایی یکی از باستان شناسان با سابقه بعنوان رییس پژوهشکده دیرینه شناسی معرفی گردید. کوروش روستایی با حکم سوی مصیب امیری رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بعنوان رییس پژوهشکده دیرینه شناسی معرفی گردید. کوروش روستایی عضو هیأت علمی پژوهشکده دیرینه شناسی است که در رشته دیرینه شناسی دانشگاه تهران تحصیل کرده و دکترای دیرینه شناسی از دانشگاه تربیت مدرس دارد. بیش از ۵۰ مقاله از او تا حالا انتشار یافته است. ژئوپارک ارس آماده حضور ارزیابان یونسکو است؟ کمتر از یک ماه دیگر ارزیابان ژئوپارک های یونسکو جهت بررسی اقدامات ژئوپارک ارس به ایران می آیند تا در صورت رضایت از اقدامات، این ژئوپارک برای جهانی شدن در شبکه ژئوپارک های یونسکو ثبت گردد. تکمیل زیرساخت تعدادی از ژئوسایت ها، ایجاد مرکز اطلاعات گردشگری و تولید محتوا برای ژئوسایت های ژئوپارک ارس همچون برنامه هایی بود که می بایست منطقه آزاد ارس بعنوان متولی ژئوپارک تا کنون انجام می داد تا بتواند آنرا نیمه های خرداد ماه به بازرسان یونسکو عرضه کنند. هر چند که ژئوپارک ارس در مرحله اول تاییدیه یونسکو را گرفته اما ارزیابی میدانی این بازرسان و ارزیابان نیز حائر اهمیت است. منتها هنوز بخش گردشگری این منطقه در تکمیل و ارائه این اقدامات نواقصی دارد. همچون هنوز زیرساخت تعدادی از این ژئوسایت ها تکمیل نیست. ضمن این که در فضای مجازی محتوایی تولید نشده است تنها اقدام راه اندازی سایت ژئوپارک است که در آن نیز محتوای تکمیلی وجود ندارد. همین طور اقدامات ترویجی در این خصوص در آن حد که بتوان مردم منطقه آزاد، شهر استان و ایران را با این ژئوسایت آشنا کرد انجام نشده است. تهیه بروشورهای مختلف، تولید محتواهای مجازی و مکتوب، محتوای آموزشی، علمی و تبلیغاتی قسمتی از این فعالیت ها می توانست باشد.
آمادگی برای برگزاری رالی تور گردشگری حرم تا حرم رییس هیأت مدیره و مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی و سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در عراق در جلسه ای بر گسترش همکاری و راهکارهای توسعه گردشگری زمینی به عراق و بالعکس تبادل نظر کردند. محمد کاظم آل صادق سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق با حضور در کانون جهانگردی و اتومبیلرانی بر توسعه مناسبات گردشگری میان ایران و عراق بوسیله تسهیل در عبور و مرور خودرو های گردشگران دو کشور بوسیله مرزهای مشترک زمینی تاکید نمود. سفیر جدید کشورمان در عراق با اشاره به افزایش آمار گردشگران مذهبی و درمانی متقاضی ورود به کشورمان اشاره کرد: هم اکنون گردشگر های زیادی برای زیارت توأم با انجام امور درمانی به سفر به ایران روی آورده اند که روزانه تعداد زیادی از مراجعه کنندگان به مراکز جراحی های تخصصی، چشم پزشکی، جراحی بینی، پوست، مو و … را توریستهای خارجی خصوصاً مسافرانی از کشورهای همسایه و عراق می سازند.
چراغ سبز به حفاران بدون مجوز و تاراج آثار چند روز پیش ۴۶ نماینده مجلس طرح «استفاده بهینه از اشیا باستانی و گنج ها» را ارایه داده اند که بررسی آن نشان میدهد در صورت تصویب، نگرانی هایی را برای حراج گنج ها و اشیای تاریخی کشف شده در پی خواهد داشت. در این طرح نمایندگان مجلس اشیای باستانی و عتیقه را همان اشیایی دانسته اند که یکصد سال بیشتر قدمت دارند ولی در این طرح اشیای زیر صد سال قدمت نیز مدنظر قرار گرفته است. در این طرح همچنان کاوش و حفاری بدون مجوز ممنوع و طبق قانون مستحق مجازات خواهد بود. در ماده سه این طرح اعلام شده وزارت میراث فرهنگی موظف است به دارندگان مدرک در رابطه با دیرینه شناسی و تاریخ در سطح فوق لیسانس بعد از برگزاری کمیته مرتبط، مجوز کاوش دهد. غیر از آن هر کسی که مدرک مرتبط ندارد اما دوره کوتاه مدت کاوش و حفاری دیرینه شناسی با روش علمی را که مور تأیید وزارت متبوعه باشد بگذراند می تواند روند دریافت مجوز کاوش را طی نماید. این ماده از طرح جزو موادی است که باستان شناسان به شدت با آن در فضای مجازی مخالفت کرده اند چون در این صورت هر کسی می تواند با گذراندن یک دوره کوتاه در هر بخش و تپه باستانی کاوش کند.
این درحالی است که باستان شناسان برای حفاری دوره های طولانی مدت و تخصصی می گذرانند و این اقدام در حقیقت یک کار تخصصی است نه سطحی که بتوان آنرا با یک دوره کوتاه شناخت. البته در ماده دیگری به این مساله اشاره شده که تخریب یا تضییع میراث ملی یا کاوش غیر اصولی بر عهده دارندگان پروانه کاوش است و باید جبران کند اما اعلام نشده که چگونه ممکنست وقتی محوطه ای تاریخی که ممکنست اشیایی نیز در آن وجود داشته باشد، با تخریب یک اثر، امکان جبران وجود دارد. همین طور در ماده دیگری از این طرح آمده که اگر شیء کشف شود مسئول فنی موظف است آنرا در سامانه راه اندازی شده به این منظور، ثبت کند و هر زمان که کارشناسان وزارت میراث فرهنگی خواستند از آن بازدید نمایند. همین طور یک ماه بعد از ثبت شیء وکیل قانونی او باید شیء کشف شده را به انبار وزارت تحویل دهد تا نسبت به قیمت گذاری آن اقدام گردد.
واکنش وزیر میراث فرهنگی به طرح نمایندگان مجلس در پی انتشار جزییات طرح نمایندگان مجلس، وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: اطلاعی از طرح استفاده بهینه از اشیا باستانی و گنج ها ندارم اما اگر در زمینه میراث فرهنگی به ویژه دیرینه شناسی خلائی باشد وزارت میراث فرهنگی باید نظر دهد. عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی در حاشیه رونمایی از پلاک خودرو های تاریخی در جمع خبرنگاران درباره طرح نمایندگان مجلس با عنوان بهینه سازی اشیای تاریخی و گنج ها اظهار داشت: درباره خبر مربوط به تهیه و جزییات ساماندهی اشیای تاریخی اطلاعی ندارم ما هم در رسانه ها بندهایی از آنرا خواندیم. اگر قرار باشد در زمینه میراث فرهنگی به ویژه اکتشافات و حفاری ها که مسئله پیچیده و مهمی است و خلأ قانونی وجود داشته باشد وزارت میراث فرهنگی باتوجه به اشراف علمی که در این عرصه دارد باید نظرات خودرا بصورت کارشناسی با نمایندگان مجلس در جلسات مختلف مطرح کند تا این خلاء ها پر شوند. ضرغامی اظهار داشت: آخرین مرحله قانون جامع وزارت میراث فرهنگی در شورای معاونان طی شد. پس از دهها جلسه کارشناسی با بیش از صد ماده در زمینه های وزارتخانه نیازهای قانونی را اعلام کردیم. بخش مفصلی از آن درباره خلاء های میراث فرهنگی است. این قانون در یکی دو هفته آتی در دستور کار دولت قرار می گیرد. بازبینی ضوابط با هدف تسهیل پژوهش روی آثار موزه ها سرپرست اداره کل موزه ها از بازنگری ضوابط و دستورالعمل ها با هدف تسهیل دسترسی پژوهشگران و دانشجویان به محتوا و آثار مطالعاتی موزه ها آگاهی داد. یازدهمین نشست شورای هماهنگی امور موزه ها با حضور اعضای شورا، مرتضی ادیب زاده سرپرست اداره کل موزه ها، نمایندگان سایر دستگاه های اجرائی، نهادهای عمومی و دولتی، نماینده ایکوم، بخش خصوصی و مدیران موزه های ستادی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعد از وقفه چهار ساله در مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ سعدآباد اجرا شد. مرتضی ادیب زاده مدیر کل موزه ها، جایگاه شورای هماهنگی موزه ها را در ارتقای کیفی سرانه فرهنگ جامعه، افزایش سطح کمی و کیفی موزه های تخصصی، افزایش آگاهی عمومی مردم در حفاظت، صیانت و معرفی میراث فرهنگی مؤثر دانست و آموزش و پژوهش را بعنوان دو رکن اساسی و از وظایف اصلی موزه ها برشمرد. ادیب زاده به تنظیم پیش نویس تفاهم نامه فی ما بین وزارتخانه متبوع با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با موضوع آموزش های تخصصی در زمینه موزه و موزه داری اشاره نمود.
انجام کاوش و مستندنگاری بند دیدگان؛ شاهکار مهندسی آب ایران باستان فصل دوم کاوش بند هخامنشی دیدگان (بستان خانی) در حال انجام می باشد سامان دهی این شاهکار مهندسی آب ایران باستان بعد از اختتام کاوش توسط پایگاه میراث جهانی پاسارگاد شروع خواهد شد. محمدرضا کرمی سرپرست هیئت دیرینه شناسی بند دیدگان را از سازه های آبی هخامنشی ناحیه پاسارگاد خواند که در حوضه آبریز رود پلوار، قسمتی از آبریز بختگان و طشک جای گرفته است.
این عتیقه شناس با اشاره به این که در این حوضه آبریز دو مرکز مهم هخامنشی پاسارگاد و تخت جمشید قرار دارد که این سازه ها با هدف فراهم کردن آب مورد نیاز این دو مرکز تولید شده است، اشاره کرد: بیش از ۱۰ بند، آبراه ها و شبکه های آبرسانی با درازای بیش از ۱۰۰ کیلومتر و چندین چشمه و آبگیر این مجموعه سازه های آبی را تشکیل می دهد.
او بند دیدگان را که بستان خانی نیز نامیده می شود، بزرگ ترین بند تاریخی ایران دانست که با بلندای تاج ۲۱ متر و گستره دریاچه نزدیک به ۲۰۰ هکتار تا حالا شناسایی شده است.
کرمی با اعلان اینکه در سال ۱۳۹۹ فصل نخست کاوش بند دیدگان انجام و بخش هایی از سازه های معماری موجود در این بند کاوش شد اضافه کرد: فصل دوم کاوش بند دیدگان اکنون در حال انجام می باشد که در این برنامه پژوهشی تلاش می شود بقایای ساختار معماری در رابطه با آب، شامل لایروبی آبراه و آواربرداری بخش آب پخش بند کاوش و مستندنگاری شود.


منبع:

1401/02/24
13:37:44
5.0 / 5
863
تگهای خبر: آموزش , تاریخی , تخصص , توریست
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
ttma تور و گردشگری