افزایش ریسک غرق شدگی با آزادسازی سواحل خزر

افزایش ریسک غرق شدگی با آزادسازی سواحل خزر

تازه ترین گزارش پزشکی قانونی مازندران درباره قربانیان غرق شدن در منابع آبی شامل دریا، رودخانه و دیگر منابع آبی استان طی سال ۱۴۰۰ نگرانی از افزایش قربانیان را با عنایت به آزادسازی تمامی مناطق ساحلی برای شنای مردم در صورت هرگونه کوتاهی دامن زده است.


به گزارش تور و گردشگری به نقل از خبرگزاری ایرنا، پزشکی قانونی مازندران امروز دوشنبه با انتشار گزارشی آمار مرگ ناشی از غرق شدن در منابع آبی دریا، رودخانه، استخر و کانال های کشاورزی را پارسال ۱۴۷ نفر اعلام نمود که ۱۲۹ نفر از این تعداد مرد و بقیه زن بودند.
بنا بر این گزارش سال گذشته ۱۰۵ نفر در دریا، ۲۴ نفر در رودخانه، ۶ نفر در استخرهای شنا، هفت نفر در دریاچه های مصنوعی و سد، چهار نفر در حوض یا حوضچه و یک نفر هم در استخر کشاورزی ( آب بندان) مازندران غرق شدند.
آمار قربانیان غرق شدگی سال ۱۴۰۰ در مازندران نسبت به سال ۹۹ افزایش بیشتر از ۳۰ درصدی دارد. آمار قربانیان سال ۹۹ منابع آبی در مازندران در مجموع ۹۹ نفر بودند که ۸۴ نفر مرد و بقیه زن بودند.
سال ۹۸ هم ۱۰۹ نفر در مازندران بر اثر غرق شدن در منابع آبی جان باخته بودند.
نگرانی در باره احتمال افزایش شدید مرگ و میر ناشی از غرق شدن در منابع آبی بخصوص دریا د ر مازندران طی سالجاری چندان هم بیجا نیست، چون علاوه بر آزادسازی سواحل که نیازمند زیرساخت ها و امکانات حفاظتی بیشتر است، ورود به شرایط پساکرونایی هم سیل جمعیت مسافر و مجاور را برای شنا در دریا و دیگر منابع آبی استان تشدید می کند.
شاید از همین منظر بود که سیدمحمود حسینی پور استاندار مازندران چند روز پیش در مراسم آغاز طرح دریا مهم ترین اولویت طرح های دریا را « صیانت از جان مردم » عنوان و تصریح کرد که سال جاری کاهش ۵۰ درصدی غریق اولویت طرح های دریا در استان است و بر همین مبنا هم همه امکانات و مسئولان را به رسیدن به این آمار دعوت و بسیج کرده است.

ازدحام پساکرونایی
هشدار خطر غرق شدگی در منابع آبی مازندران بخصوص سواحل دریای خزر از آن جهت باید جدی گرفته شود که با اهتمام دولت سیزدهم تابحال ۹۲ درصد از حریم ۶۰ متری سواحل دریای خزر در استان آزاد شده است تا تمامی شهروندان شامل بومیان و مسافران براحتی به ساحل و آب های ساحلی برای شنا و تفریح دسترسی داشته باشند.
با توجه به اینکه سال جاری دسترسی به ساحل آسان تر و بیشتر شده است، پس خطرات غرق شدن در آب های ساحلی با عنایت به شرایط خاص شنا در خزر هم افزایش پیدا کرده است ؛ موضوعی که نه تنها باید مورد توجه تمامی مسئولان دستگاههای ذیربط در طرح دریا باشد، بلکه شهروندان مازندرانی هم باید نسبت به این مورد اهتمام ویژه داشته باشند.
استاندار مازندران هم سال جاری برای حفظ جان مسافرانی که برای بهره گیری از دریا و شنا به این استان سفر می کنند، شهروندان مازندرانی را به همکاری فراخوانده است. حسینی پور تصریح کرد که سال جاری هر مازندرانی باید خودش را در کسوت یک ناجی غریق قرار بدهد تا بتواند به مسئولیت اجتماعی اش در برابر مهم ترین زیرساخت طبیعی گردشگری و ثروت ساز استان عمل کند.
تصرف حریم سواحل دریای خزر معضل چند دهه ای در استانهای شمالی بود. تعریف حریم ۶۰ متری برای سواحل خزر دارای قانون مصوب با قدمت بیشتر از یک دهه است که پیش از این به سبب مقاومت دستگاههای دولتی بدرستی اجرایی نشده بود، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، رئیس جمهور دهم بهمن ماه سال قبل در دستوری صریح همه دستگاههای دولتی را بدون استثنا موظف به آزادسازی مناطق ساحلی تصرف شده دریا تا مرز قانونی حداقل ۶۰ متر از ساحل کرد.
همسو با این دستور صریح و پیگیری همه جانبه دولتمردان، طبق اعلام استاندار مازندران تابحال ۹۲ درص د از حریم ۶۰ متری سواحل خزر در این استان آزاد شده و مازندران در این حوزه پیشتاز بوده است. هشت درصد از باقی مانده حریم دریا تنها ۲ درصد قابلیت آزاد سازی دارد و ۶ درصد باقی مانده در اختیار بندر نوشهر، بندر فریدونکنار، بندر امیرآباد، نیروی دریایی ارتش، دستگاههای نظامی، نیروگاه، کشتی سازی صدرا، سکوی نفتی شمال و یا مراکزی است که نباید از ساحل فاصله داشته باشند.
از آن جایی که آب های ساحلی دریای مازندران همزمان با اجرای طرح های سالمسازی که به صورت رسمی از اول خرداد شروع شده است، به چهار بخش شامل محدوده اجرای طرح، پلاژها و شهرک های خصوصی، مناطق شناممنوع و مناطق غیرقابل پوشش تقسیم می شود.
اگرچه استانداری مازندران در یک اقدام هماهنگ با هیات نجات غریق، دانشگاه علوم پزشکی، ۱۵نفر از فرمانداران ساحلی و جمعیت هلال احمر را همسو با آزادسازی سواحل استان، به کارگیری ۹۰۰ نفر از ناجیان غریق را برای حفظ سلامت شناگران در حدود ۳۷۰ نقطه حادثه خیز ساحل خزر و حدود ۳۰۰ نفر دیگر را هم در داخل طرح های ساماندهی سواحل برنامه ریزی نموده است ولی احساس مسئولیت شهروندانه تنها راهی است که میتوان امید داشت تا آمار قربانیان غرق شدن را کم کند.
طبق اعلام مسئولان، همزمان با اجرای طرح سالمسازی که هماهنگ کننده اصلی آن استانداری و سازمان همیاری شهرداری ها و هیات نجات غریق و هلال احمر هستند، ناجیان غریق در مناطق اجرای طرح و مناطق شناممنوع مستقر شدند. البته در مناطق شناممنوع که با نصب تابلویی با همین عنوان مشخص شده، ماموران انتظامی هم حضور دارند تا مانع ورود گردشگران، مسافران و مجاوران به آب در این مناطق شوند، اما کارشناسان و نجات غریق ها همواره خطر غرق شدن در سواحل دریای خزر را گوشزد کرده و می گویند که شنا کردن در دریای خزر متفاوت در دیگر آب ها است که علاوه بر مهارت در شنا باید خصوصیت شنا در آب دریا را هم شناخت و مهم ترین نکته، دوری جستن از جریان های ساحلی است.
طبق آمار هیات نجات غریق مازندران از آغاز سال جاری تابحال سه نفر در ساحل خزر استان غرق شدند. یک جوان ۲۰ ساله مشهدی بر اثر واژگونی قایق و یک کودک هفت ساله ورامینی هر دو در دریای بابلسر غرق شدند. یک جوان جویباری هم در ساحل چپکرود جانشرا از دست داد.

این نکات را به یاد داشته باشید
آگاهی از چگونگی شنا در سواحل دریا می تواند به افرادی که قصد شنا در دریا را دارند کمک نماید تا گرفتار مشکل نشوند. مهم ترین نکته ای که کارشناسان بر ضرورت رعایت آن برای شنا در دریای خزر تاکید می کنند موج و جریان های ناشی از آن است که به اصطلاح جریان شکافنده نامیده می شود، جریانی که دلیل اصلی تلفات انسانی ناشی از شنا در آب های ساحلی است. بیشتر جریان های ساحلی به سبب حضور امواج و شکست آنها ایجاد می شوند و این جریان ها آنقدر قوی هستند که حتی امکان دارد شنا گران ماهر را هم غرق کنند.
این جریان را میتوان با قرار گرفتن در ارتفاع با چشم مشاهده کرد. چنان چه اگر روی برآمدگی ماسه ای پایتان را بگذارید تصور می کنید که عمق آب کم است، ولی با کمی جا به جایی ناگهان عمق آب افزایش می یابد، بنا بر این باید مواظب تغییر ناگهانی عمق آب باشید تا گرفتار مشکل نشوید.
کارشناسان پیشنهاد می کنند هنگامی که در راه جریان شکافنده قرار گرفتید هیچ گاه با آن مبارزه نکنید و خلاف جهت جریان به سمت ساحل شنا نکنید بنا بر این آرام باشید و با جریان همراه شوید.
ذوق زدگی دیدن موج و جزر و مد دریای آبی خزر و به آب افتادن در هر نقطه از سواحل، بی احتیاطی محض است که بعضی از شهروندان را به کام مرگ خاموش می کشاند. خانواده ها باید به نکات ایمنی و تابلو های اخطار دهنده مناطق ممنوعه شنا توجه جدی داشته باشند چونکه خطر غرق شدن در این مناطق به مراتب بیشتر از نقاط سالمسازی دریا است.
مازندران ۱۵ شهرستان ساحلی دارد که محمود آباد با ۳۰ کیلومتر ساحل آزاد و بیشتر از ۱۲۰ راه دسترسی دارای ۱۶ طرح، بابلسر با ۲۷ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۳ کیلومتر نوار ساحلی قابل شنا با ۱۵ طرح سالمسازی از شاخص ترین شهرستان های مرکزی استان در اجرای طرح سالمسازی دریا محسوب می شوند.
طرح سالم سازی دریا از سال ۱۳۹۱ با هدف کاهش تلفات ناشی از غرق شدن هنگام شنا و همینطور ارائه خدمات تجمیعی گردشگری و نظارت های اجتماعی در ۶۰ نقطه از سواحل مازندرانی دریای خزر به اجرا درآمد و سال جاری هم از سوم خرداد آغاز به کار کرد.



منبع:

1401/03/10
10:02:10
5.0 / 5
773
تگهای خبر: خدمات , دستگاه , سفر , قدمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
ttma تور و گردشگری