رئیس بنیاد ایران شناسی:
راه اندازی موزه و نمایشگاه سه دوره تاریخی و تمدنی ایران
تور و گردشگری: به گزارش تور و گردشگری، رییس بنیاد ایران شناسی اظهار داشت: موزه و نمایشگاه بزرگی در رابطه با سه دوره تاریخی و تمدنی «ایرانِ باستان، قبل از اسلام»، «ایرانِ دوره اسلامی» و «ایرانِ انقلاب اسلامی» را به مرحله اجرا در می آوریم.
به گزارش تور و گردشگری به نقل از خبرگزاری ایرنا از روابط عمومی بنیاد ایران شناسی، سومین همایش ملی ایران شناسی استانها تاریخ، فرهنگ و هنر استان همدان، همزمان با روز بزرگداشت ابوعلی سینا، یکم شهریورماه ۱۴۰۱، بصورت حضوری و مجازی اجرا شد. این همایش با حضور محمدحسین رجبی دوانی، رییس بنیاد ایران شناسی، عبدالمجید میردامادی معاون اداری و مالی بنیاد، محمد بهرام زاده، دبیر علمی همایش، عباس احمدوند معاون پژوهشی بنیاد، محسن جانجان، دبیر اجرائی همایش، مرتضی حصاری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پوران طاحونی، مدیر تحصیلات تکمیلی بنیاد و تعدادی از کارکنان بنیاد و شعبه همدان همراه بود.
محمد حسین رجبی دوانی در این همایش اظهار داشت: تصمیم داریم در بنیاد به بررسی و معرفی تاریخ و تمدن عظیم ایران- در زمینه های گوناگون- در طول سه دوره «ایران باستان- قبل از اسلام»، «ایران دوره اسلامی» و «ایرانِ انقلاب اسلامی»، با همکاری همکاران بنیاد و شعبه های آن در سراسر کشور، بپردازیم برای اینکه برمبنای اساسنامه بنیاد ایران شناسی، معرفی و شناخت بیشتر ایران و جنبه های تاریخ و تمدن آن، از وظایف اصلی بنیاد است.
تصمیم داریم در بنیاد یک موزه بزرگ و نمایشگاهی عالی در رابطه با این سه دوره تاریخی و تمدنی ایران را به مرحله اجرا و تجسم در بیاوریم، که تحقق این امر یکی از مسئولیت های اصلی بنیاد در دوره ی جدید خواهد بود
رجبی دوانی اظهار داشت: همدان، یا به عبارتی هگمتانه یا اکباتان، قدیمی ترین شهر ایران و یکی از قدیمی ترین شهرهای جهان است. در دوره ایران باستان که مادها اولین سلسله ایرانی را در این سرزمین تاریخی تشکیل دادند، همدان به عنوان اولین پایتخت ایران از طرف مادها برگزیده شد. در دوران هخامنشی، اشکانی و ساسانی نیز این شهر خوش درخشید. در دوره هخامنشیان به مدت کوتاهی و در دوره اشکانیان به مدت قابل توجهی شهر همدان مجدد پایتخت بوده و از این حیث شهری قابل اهمیت است، که سابقه تمدنیِ دیرینه ای در ادوار مختلف تاریخی دارد.
وی اظهار داشت: همدان در دوره اسلامی، در فتوحات اولیه اعراب مسلمان فتح می شود و مردمانش به اسلام می گروند و در دوران علویان که از جور و ظلم عباسیان به ایران پناه آورده و در طبرستان حکومت تشکیل داده بودند، گروهی از آنها از طبرستان به همدان آمدند و با استقبال مردم همدان دولتی شیعی و از سادات علوی را در این شهر و مناطق اطرافش مدتی تشکیل دادند.
رئیس بنیاد ایران شناسی گفت: بعد از آن و در دوران درخشان تمدن اسلامی- ایرانی و شیعی، که عصر آل بویه می باشد، باز شاهد انتخاب همدان به عنوان پایتخت از طرف سلاطین و امرای آل بویه هستیم و در همین دوران است که ابن سینا، دانشمند برجسته جهان، اسلام و شیعه در همدان وزیر شمس الدوله دیلمی و در این شهر مستقر شده و از دنیا نیز می رود.
ابن سینا افتخار بزرگ ایرانیان است و همدان نیز افتخار حضور و مدفن این دانشمند را دارد. همین طور از دیگر دانشمندان، ادیبان و شاعران برجسته ای که از همدان برخاسته اند، می توان به بدیع الزمان همدانی و بابا طاهر اشاره کرد
رجبی دوانی در بخش دیگری از سخنان خود به حمله مغول اشاره نمود و توضیح داد: در حمله مغول شاهد مقاومت ۱۰ ساله همدان در مقابل یورش های وحشیانه این قوم هستیم و با آنکه شهر کامل ویران می شود و تلفات زیادی می دهد، اما تسلیم یورش های این قوم خون ریز و مهاجم نمی شوند و مقاومت ۱۰ ساله این شهر افتخار بزرگی است در مقابل هجوم مغولان.
وی بیان کرد: در دوران قبل از انقلاب اسلامی نیز همدان میزبان علمای بزرگی همچون مرحوم حضرت آیت الله العظمی آخوند ملا علی همدانی است که از مراجع صاحب نام و صاحب رساله و تألیفات می باشند که چند سال پیش از انقلاب دار فانی را وداع می کنند. شهید محراب آیت الله سید اسدالله مدنی که سال ها در همدان حضور داشتند و در هدایت مردم نقشی موثر را دارا بودند. همین طور مرجع تقلید معاصر، آیت االله نوری همدانی را می توان نام برد و برادر بزرگ وی مرحوم حاج آقا میرزا حسن نوری همدانی که بنده در دوران نوجوانی در منزلشان در شهر قم که به کانون ولیعصر(ع) تبدیل نموده بودند و به تربیت و پرورش دینی نوجوانان مشغول بودند، افتخار شاگردی ایشان را داشته ام.
رجبی دوانی اظهار داشت: در دوره انقلاب اسلامی نیز همدان یکی از شهرها و مراکز مهم انقلاب بود، که با درایت شهید مدنی و سایر روحانیون و مبارزان، کانون تظاهرات بزرگ و همراهی با امام و پیشرفت و پیشبرد انقلاب اسلامی بود. بعد از پیروزی انقلاب و با وقوع جنگ تحمیلی باز شاهد حماسه های بزرگ مردمان این شهر هستیم، که شهدای بزرگی همچون شهید حاج حسین همدانی را تقدیم انقلاب کرده اند. همین طور در شهر همدان موزه بزرگ دفاع مقدس وجود دارد که بعد از شهر کرمان بزرگترین موزه حماسی ایران در دوران انقلاب اسلامی است.
رئیس بنیاد ایران شناسی ابراز امیدواری کرد: همدان به عنوان قدیمی ترین شهر ایران، که با تصویب چند سال پیش مجلس به عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران نام گرفت، بیش از گذشته در عرصه فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و ایران شیعی بدرخشد.
محمد بهرام زاده، دبیر علمی همایش نیز با گرامیداشت روز ابن سینا، به لزوم پرداختن به جوانب مختلف سرزمین همدان یا هگمتانه و اهمیت شناخت شایسته تر این خطه پرداخت و توضیح داد: در این همایش، تعداد ۵۰ مقاله در ۳ محور اصلی تاریخ و باستان شناسی، جغرافیا و فرهنگ، به دبیرخانه همایش ارسال شد که از این تعداد، ۳۱ مقاله انتخاب گردید و ۲۰ عنوان مقاله در مجموعه مقالات همایش به چاپ خواهد رسید و از این مقالات تعداد ۶ مقاله جهت ارائه در روز همایش بصورت سخنرانی «وبینار آنلاین و حضوری»، مورد تأیید کمیته علمی و کمیته داوران همایش قرار گرفت.
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب