گزارش تور و گردشگری؛

تخلف در خاک استان همسایه و به اغما رفتن ثبت جهانی غار کرفتو

تخلف در خاک استان همسایه و به اغما رفتن ثبت جهانی غار کرفتو

به گزارش تور و گردشگری، با بی نتیجه ماندن تلاشهای چندین ساله برای ثبت جهانی غار کرفتو به علت ساخت و ساز غیر مجازِداخل حریم غار در محدوده استان آذربایجان غربی، مردم خواهان ورود دستگاههای نظارتی هستند.


دریافت 53 MB
خبرگزاری مهر، گروه استان ها: غار کَرَفتو غاری باستانی و اثری تاریخی در استان کردستان است که در صخره مرتفعی در شرق شهر سقز و شمال غرب شهرستان دیواندره قرار دارد و از نظر تقسیمات کشوری قبلاً در حوزه سقز و هم اکنون در حوزه شهرستان دیواندره قرار دارد.
این غار، یک غار آهکی است که در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته و باتوجه به تحقیقات به عمل آمده در دوران مزوزوئیک در زیر آب بوده و در اواخر این دوره ارتفاعات آن از آب خارج شده است.
بخش هایی از این غار، دست کَند است و کتیبه هایی از دوران قبل از تاریخ دارد و به قول کارشناسان باستان شناسی، قدیمی ترین آپارتمان دست کند پابرجای جهان است.

راه دسترسی به این غار از راه سقز، مسیر آسفالته شهر صاحب به میرسعید و از راه دیواندره، دو راهی تکاب گورباباعلی و از راه تکاب، مسیر جاده خاکی روستای علی آباد امکان پذیر است.
کتیبه ای یونانی بر سردر یکی از اتاق های طبقه سوم این غار وجود دارد که از این غار بعنوان معبد «هراکلس» نام برده است.
در معماری این غار علاوه بر ایجاد اتاق ها و راهروهای عبوری، تلاش شده تا اتاق ها با هم مرتبط باشند.
نورگیرهایی به سمت بیرون تعبیه شده اند و بر دیوارهای غار در برخی از اتاق ها نقوشی به صورت تجریدی از حیوانات، انسان و گیاه حجاری شده است.

با توجه به پژوهش های به عمل آمده، در دوران میان زیستی کرفتو در زیر آب بوده است و در اواخر این دوره ارتفاعات آن از آب خارج شده است. غار کرفتو از غارهای آهکی و طبیعی است که در ادوار مختلف تغییرات و دگرگونی های عمده و دخل و تصرفات بسیار در آن به وجود آمده است.
در حال حاضر طول غار حدود ۷۵۰ متر است و راه های فرعی گوناگونی از آن منشعب می شود. غار چهار طبقه دارد و حجاران هنرمند، به زیبایی فضاهایی را در مدخل های غار تراشیده و اتاق ها، راهرو و دالان های گوناگونی را ایجاد کرده اند.
این غار در سال ۱۳۷۹ گمانه زنی شد و با بررسی های باستان شناختی در محوطه بیرون و داخل غار آثاری از دوران های مختلف به دست آمد.
کشف تراشه های سنگی در طبقه چهارم و محوطه بیرون غار می تواند نشانه ای از استفاده انسان در دوران قبل از تاریخ از این غار باشد. همینطور نمونه سفال ها و اشیای به دست آمده، ادامه سکونت انسان را در طول دوران تاریخی اشکانی و ساسانی و دوران اسلامی یعنی سده های ششم تا هشتم هجری را مسجل می سازد.
اقداماتی در طول سالهای ۱۳۷۸ و ۱۳۷۹ انجام شده که شامل: سامان دهی محوطه بیرون غار، پله سازی، سکوهای استراحت، پارکینگ، سرایداری، خدمات بهداشتی و برق کشی غار است.
این اثر در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شماره ثبت ۳۳۰ بعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. همینطور این غار در تاریخ ۲۴ آبان ۱۴۰۱ در لیست موقت جهانی یونسکو ثبت شده و تلاش ها برای ثبت دائمی آن در جریان است اما متأسفانه طی چند هفته اخیر به سبب ساخت و ساز غیرمجاز یکی از ساکنان استان آذربایجان غربی در حریم ۳ هزار متری این غار مبحث ثبت جهانی غار کرفتو به زیر سوال رفته و فعالان فرهنگی استان کردستان خواهان ورود مسؤلان استانی و کشوری برای تخریب این ساخت و ساز در محدوده غار هستند.

ناصر ستاری از ساکنان روستای کرفتو در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: چندین هزار سال است که مردم این منطقه برای غار کرفتو و محدوده آن احترام ویژه ای قائل بوده و به کسی اجازه دست درازی به این میراث فرهنگی و تاریخی را نداده اند.
وی اضافه کرد: متأسفانه یک سری افراد به سبب حب و بغض های شخصی آن هم در خاک استان همسایه مبادرت به صدور مجوز برای ساخت سوله بسته بندی حبوبات به شخصی غیر ساکن روستای علی آباد هم مرز با استان کردستان کرده اند که این امر باعث به هدر رفتن تمام تلاشهای فعالان فرهنگی و متخصصان میراث فرهنگی برای ثبت جهانی غار کرفتو شده است.
این معتمد محلی اظهار داشت: بر مبنای اظهارات کارشناسان میراث فرهنگی برای ثبت جهانی غار کرفتو باید حریم ۳ هزار متری برای این غار حفاظت شود اما متأسفانه این فرد در فاصله ۸۰۰ متری و داخل حریم غار مبادرت به آغاز پروژه عمرانی کرده است.
ستاری اضافه کرد: مردم منطقه دیواندره امیدوار بودند که با ثبت جهانی غار کرفتو زمینه برای مهاجرت معکوس روستاییان و اشتغال جوانانشان از مسیر گردشگری فراهم گردد اما گویا ساکنان استان همسایه برای منافع شخصی خویش می خواهند تیشه به ریشه فرهنگ و تاریخ این منطقه بزنند.
وی اشاره کرد: این ساخت و ساز غیرمجاز در فاصله ۲۰۰ متری قبرستان باستانی کرفتو هم واقع شده و این مهم شبهات اهالی منطقه را در مورد نیات سازندگان آن بیشتر کرده است.
این شهروند دیواندره ای اذعان کرد: از مسؤلان استانی و کشوری درخواست داریم که تا دیر نشده است جلوی این ساخت و ساز منحوس را بگیرند و تا دیر نشده است از هدررفت سرمایه بزرگ فرهنگی و تاریخی استان حفاظت نمایند.

مکاتبات گوناگونی با مسؤلان آذربایجان غربی انجام شده است
منصور مهرزاد مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متأسفانه میراث فرهنگی آذربایجان غربی بدون درنظر گرفتن مبحث حریم منظر غار کرفتو مبادرت به صدور مجوز برای این واحد تولیدی بسته بندی حبوبات کرده است.
وی اضافه کرد: فورا بعد از آگاه شدن از این موضوع، مکاتبات گوناگونی از جانب میراث فرهنگی و استانداری کردستان با میراث فرهنگی و استانداری آذربایجان غربی انجام شده و روند قانونی در حال انجام می باشد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان اشاره کرد: روند ثبت جهانی منظر غار کرفتو شروع شده و بدون شک در آینده اگر کارشناسان ثبت جهانی به کشورمان رجوع کنند نخستین مکانی که مورد توجه آنان قرار خواهد گرفت همین سوله درحال ساخت داخل حریم غار کرفتو خواهد بود.
مهرزاد اضافه کرد: همانطوری که مجموعه تاریخی تخت سلیمان جزو میراث جهانی و متعلق به همه ایرانی ها و جهانیان است، غار کرفتو هم یک میراث فرهنگی و تاریخی و متعلق به همه ایرانی ها بوده و امیدواریم مسؤلان آذربایجان غربی مساعدت لازم را برای رفع این دغدغه داشته باشند.
وی همینطور از مردم محلی و حامیان میراث فرهنگی کردستان خواست که آرامش خویش را حفظ کنند و به اداره کل میراث فرهنگی استان اجازه بدهند که روند قانونی این مبحث را پیگیری کند.


منبع:

1402/05/11
08:50:32
5.0 / 5
281
تگهای خبر: تاریخی , تخصص , خدمات , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
ttma تور و گردشگری