یادداشت؛
آرامستان تاریخی تخت فولاد مقصد گردشگری معنوی اصفهان
تور و گردشگری: تور و گردشگری: آرامستان تاریخی تخت فولاد اصفهان از خاصیت های منحصربه فردی برخوردارست که فقط نمی توان آنرا در یک جاذبه تاریخی و فرهنگی خلاصه کرد.
خبرگزاری مهر - گروه استانها – کورش دیباج: اصفهان از شهرهای مهم گردشگری، سرمایه ای باارزش و منحصر به فرد از نظر قدمت تاریخی، وجود آثار فرهنگی و مذهبی گرانبها در قلمرو ملی و جهانی است که دارای شرایط ممتاز و از مراکز عمده گردشگری ایران و جهان است، بطوریکه از آن به عنوان پایتخت فرهنگی خاورمیانه و جهان اسلام یاد می شود. در بین انواع جاذبه های گردشگری اصفهان، آرامستان تخت فولاد یکی از جاذبه های منحصر به فرد گردشگری این شهر محسوب می شود. کشف تعدادی سنگ قبر آجری با خطوط کوفی و نسخ، به تاریخ های ۵۶۷ و ۶۸۶ هجری، نشان دهنده قدمت این آرامستان قبل از دفن بابا رکن الدین بیضاوی شیرازی است. در روزگار صفویه، با گسترش شهر اصفهان و محلات آن به طرف جنوب شهر، این آرامستان گسترش یافت و محل دفن صدها نفر از فقها، دانشمندان و بزرگان و مشاهیر اصفهان همچون میرفندرسکی، آقا حسین خوانساری، میرزای رفیعای نائینی، آقا جمال خوانساری، فاضل اصفهانی و غیره گردید و بصورت یک دانه شهری و جزئی از حیات اجتماعی شهر اصفهان و فرهنگ و هنر و تمدن ایران درآمد. تخت فولاد خود دیوانی است از اشعار و آثار ادبا و شاعران برجسته ای که عموماً در رثای بزرگان و ماده تاریخ وفات آنان اشعار نغز و زیبایی سروده اند و می توان سبکی خاص از شعر را با مضامین عالی معنوی و عرفانی در سنگ قبور و الواح آن مشاهده کرد.
بی شک توجه به چنین قابلیت هایی توسعه گردشگری آرامستان تخت فولاد را دشوار می کند. برنامه های توسعه گردشگری در جاذبه های تاریخی و فرهنگی، از اهمیت بالایی در پروسه برنامه ریزی گردشگری برخوردارست اما تجربه برنامه ریزی های انجام شده در قالب توسعه فرهنگی و تاریخی به جهت معرفی ارزشهای فرهنگی اقوام و ملل، کمک به حفظ و نگاهداشت جاذبه های فرهنگی-تاریخی، برندسازی فرهنگی، حفظ هویت بومی و مکانی، حاکی از این مطلب است که نگاه دیگری نیز در کنار برنامه های توسعه گردشگری فرهنگی و مذهبی شهر اصفهان مورد نیاز بوده تا بتواند تمامی کارهای توسعه گردشگری را تامین و تکمیل نماید. در این جاست که رویکرد معنویت در گردشگری می تواند موثر واقع گردد.
مفهوم معنویت به مثابه بخش غیر مادی وجود انسانی، همه ابعاد زندگی وی در بر گرفته است. بر این اساس انسان به عنوان مخلوق آفرینش و به جهت ماهیت منحصر به فردی که دارد، بیهوده بر روی این کره خاکی قرار نگرفته و اهداف ویژه ای برایش در نظر گرفته شده است. روح و یا به عبارتی بعد غیر مادی وجود انسانی به عنوان اصلی ترین ماهیت وجودی وی، دارای خصوصیات ویژه ای است که آنرا با مبانی معنوی توضیح داده اند. بدین جهت انسان برای تحقق اهداف آفرینش به حرکت روی آورده و از سفر به عنوان منبع و شیوه تحقق هدف بهره می جوید. سفر، به عنوان طی طریق، مسیر و راهی برای دستیابی به ماهیت وجودی است، سفر مهد شکل دهی و ایجاد وجود انسانی است که می تواند تمامی طی طریق هایی که انسان با آن روبرو است را دربرگرفته و آنرا به کمال رساند. در این جهت الگوی معنویت در ارتباط انسان با خود، جهان پیرامون و خالق هستی تعریف می شود و معنا می یابد. معنویت بطن هستی، ماهیت انسانی و همه وجودی است که انسان آنرا بوسیله سفر دنبال می کند و در جستجوی یافتن آنست.
آرامستان تخت فولاد اصفهان از خاصیت های منحصربه فردی برخوردارست که فقط نمی توان آنرا در یک جاذبه تاریخی و فرهنگی خلاصه کرد. زوایای میراث مادی و معنوی، برگرفته از سنت معماری ایرانی اسلامی، کاشی کاری، آیینه کاری، بناهای مقدس، مقبره بزرگان علم، هنر و فلسفه، عمارت های بی نظیر که وامدار تاریخ مردم شناسانه زندگانی ایرانی است، همگی ترکیبی از هنر، فرهنگ، معنویت، تاریخ و دین است که جاذبه ای خارق العاده را رقم زده و نیازمند نگاهی فرا توسعه ای می باشد. آرامستان تخت فولاد اصفهان به سبب گستردگی فرهنگ همچون «پارک های موضوعی فرهنگی» شمرده می شود که مفاهیمی چون ادبیات، شعر، موسیقی، فلسفه، عرفان و هنر را دربر می گیرد. رویکرد های توسعه گردشگری اصفهان از یک سو و آرامستان تخت فولاد از طرف دیگر حاکی از این مطلب است که رویکرد نوین مطالعاتی معنویت می تواند راهگشای توسعه جامع بوده تا تمامی زوایای میراث مادی و معنوی ارامستان را قوت بخشیده و زمینه رونق بیش از پیش آنرا در دید همگان و علاقه مندان فراهم آورد.
منبع: ttma.ir
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب