لویی گیسوی پریشان جزیره آشوراده
عقب نشینی آب و پدید آمدن مناطق باتلاقی ناشی از کاهش تبادل آبی خلیج گرگان با دریای خزر از راه دالان آبی چپاقلی باعث توسعه نیزارها و رشد روزافزون گل های ˮلوییˮ پیرامون آشوراده شد تا سکوت تنها جزیره ایرانی خزر با نمایش رقص این گیاه علفی پایا رنگ و بوی جدیدی بگیرد.
مشاهدات این روزهای خبرنگار ایرنا حاکیست کاهش سطح تراز آبی خلیج گرگان، مناطق باتلاقی و کم عمق پیرامون جزیره آشوراده را بیشتر کرده که نتیجه آن افزایش نیزارها در بخش های شمال این پهنه آبی و جزیره آشوراده است.
منظره طلوع خورشید در پاییز و رقص نور بر موجهای پهنه آبی خزر در فرشی از نیزارهای قد و نیم قد در حالیکه پرندگان بر فراز آن پرواز می کنند جلوه خاصی به این منطقه غربی استان گلستان بخشیده است.
هرچند آشوراده این روزها غرق در سکوت، خالی از سکنه و حدودا متروکه است اما تنهایی سبب نشده که این جزیره پویایی و ظرفیت خویش را به رخ نکشیده و با جلوه های بکری مانند جزیره آکاز و رشد گل های لویی عشوه گری نکند.
لویی یکی از گیاهان دارویی است که از خصوصیت ضدعفونی برخوردار می باشد و گفته می شود موارد مصرف دارویی این گیاه در کتیبه های به دست آمده از اهرام ثلاثه مصر هم اشاره شده است.
جلوگیری از خونریزی، تقویت سلامت پوست، ضد التهاب، ضدعفونی کننده و ضد سرطان همچون خواص درمانی گیاه لویی و معالجه و تسکین دردهای پشت و کمر، التیام دهنده زخم، درمان درد قاعدگی و تسکین و تقویت اعصاب دیگر خواص درمانی گرده نر گل گیاه لویی است.
همچنین دانه های این گیاه را کرک های پنبه ای شبیه پنبه پوشانده است و سبب می شود که دانه بعد از رها شدن در زمستان و حتی تا اوایل فروردین به همراه باد به راحتی در اطراف پراکنده شود.
مناطق پیرامونی جزیره آشوراده همچون دیگر نقاط استان گلستان ظرفیت بی بدیلی از وجود انواع گیاهان دارد که جدا از جذابیت های بصری و گردشگری حدودا تمام آنها کاربرد دارویی دارد.
کارشناسان و متولیان حوزه گیاهان دارویی معتقدند که اگر تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد وسعت ۸۶۲ هزار هکتاری مراتع گلستان به زیر کشت این نوع گیاهان برود، این استان شمالی به یکی از قطب های مهم تولید این حوزه با ارزش اقتصادی بالا تبدیل خواهد شد.
تنوع اقلیم گلستان و شناسایی ۴۰۹ گونه گیاهی در این استان که ۹۸ گونه آن قابلیت کشت در مراتع را دارد، فرصت مغتنمی برای ترویج و توسعه کشت این گیاهان با ارزش است که باید از این ظرفیت خدادادی با برنامه ریزی و مدیریت علمی به منظور ایجاد درآمد و اشتغال برای جوامع محلی بهره برد.
بومادران، پونه، مامیران، توسکا، بابونه، درمنه، شقایق، شیر پنیر، سنا، شاه تره، داغداغان، کنگر وحشی، ولیک، یونجه زرد، سرخدار، کاسنی، پیر بهار، شیرین بیان، زوله، گل چاهی، فرفیون، راش، پاخری، کاسنی بارهنگ و سیزاب از دیگر گیاهان دارویی و خوراکی استان گلستان است.
طی دو دهه اخیر با عنایت به ظرفیت های اقتصادی و جاذبه های زیست محیطی جزیره آشوراده و موقعیت جغرافیایی و داشتن پتانسیل بالقوه در جذب توریستهای داخلی و خارجی، دولت های مختلف برنامه های توسعه گردشگری برای این در نظر داشتند.
آشوراده بعنوان تنها جزیره ایرانی دریای خزر دهی در مرکز شبه جزیره میان کاله در شهرستان بندرترکمن استان گلستان است.
این جزیره در سده های گذشته به دنبال عملکرد و فعالیت گروه های انسانی با حفر کانال از توده اصلی خشکی خود (شبه جزیره میانکاله) جدا افتاد.
آشوراده در سال ۱۳۵۴ جزو اولین مناطق زیست کره جهان معرفی و به ثبت رسید.
در همین حال در کنوانسیون جهانی رامسر در زمره تالاب های مهم دنیا قرار گرفت و سومین اهمیت این منطقه عضویت آن در پناهگاه حیات وحش است که در تمامی ایام سال میزبان انواع پرندگان است.
۴۰درصد خاویار ایران در نزدیکی آشوراده به دست می آید و سازمان شیلات ایران در این جزیره علاوه بر تاسیسات مختلف مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی هم دارد.
آشوراده بیشتر از ۴ دهه در رویای فراهم کردن امکانات سخت افزاری و زیرساخت های اولیه برای میزبانی از گردشگران و بوم گردانان است و تابحال وعده ها برای به سرانجام رساندن مطلوب این جزیره راه به جایی نبرده است.
با امضای قرارداد بین استانداری گلستان و سازمان حفاظت از محیط زیست، تحقق آرزوی دیرینه مردم استان برای بهره مندی از مزایای اقتصادی و معیشتی آن بخصوص درآمدهای گردشگری وارد فاز جدیدی شد و با زدن کلنگ عملیات اجرایی این طرح در سال ۹۷ تکاپو و تقلا برای اجرای مصوبه دولت شروع شد.
پس از مراسم افتتاحیه این پروژه کش و قوس میان حامیان محیط زیست و مدیران اجرایی گلستان شروع شد که در اولین گام و با پیگیری تشکل های محیط زیست، مساحت طرح گردشگری در آشوراده از ۳۸۰ هکتار به ۳۸ هکتار کاهش پیدا کرد.
در طرح جدید قرار شد، کل طرح گردشگری در ۳۸ هکتار اجرا شود و فقط ۲۲ هکتار آن به صورت زون متمرکز گردشگری در مجاورت بافت مسکونی و متروک فعلی آشوراده قرار داشته باشد تا صدمه ای به این زیستگاه وارد نشود.
همزمان با عملیات اجرایی توسط سازمان همیاری شهرداریهای گلستان، علاقه مندان محیط زیست با طرح شکایت های مختلف از مدیران استان و محیط زیست کشور، خواهان توقف اجرای طرح شدند.
با همه کش و قوس های پیش آمده این روزها آشوراده در کنار بهره مندی از رشد گیاهان متنوع ؛ میزبان انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی هم هست اما محدودیت ناشی از کرونا نه تنها فرصت دیدن آنرا از گردشگران گرفته است بلکه به بومیان و ساکنان بندرترکمن هم ضربه اقتصادی مهلکی وارد کرده است چونکه از درآمدهای در رابطه با آن محروم شده اند.
منبع: تور و گردشگری
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب